НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 IN MEMORIAM: О.З. КАПИТАН І РАНГ САШКО СТАТКОВ
На 10 февруари 2013 г. след кратко боледуване от този свят си отиде капитан І ранг от запаса Сашко Милков Статков. Той е роден на 18 ноември 1953 г. в с. Ряхово, Русенско. Завършва Техникума по корабостроене и корабоплаване във Варна през 1972 г. и ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” – специалност „Корабоводене за ВМС” през 1977 г. Посвещава на военния ни флот повече от двадесет и шест години от своя живот. Като корабомоделист става световен вицешампион през 1983 г. с модел на голям противолодъчен кораб (БПК проект 63). Изработените от него два модела на стражеви кораб проект 50 (НАТО-клас „Рига”) той подари на Военноморския музей и на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” (https://www.morskivestnik.com).
Офицерската си служба започва на 4 септември 1977 г. като командир на група в техническа батарея. От 1981 до 1989 г. последователно е командир на батарея и командир на технически дивизион. От 1991 г. е заместник-командир по техническата част, а от 1993 до 1998 г. - началник-щаб на бреговата ракетна бригада на Военноморските сили. След това, до смъртта си, е изпълнителен директор на „Хлебни и сладкарски изделия” ЕООД – Варна, фирма, известна с производството на продуктите с марката „Лагард”.
В съболезнователното писмо на командира на ВМС контраадмирал Румен Николов до семейството, близките и роднините на капитан І ранг от запаса Сашко Милков Статков се казва:

„Служейки на различни длъжности в бреговото ракетно формирование на военния ни флот, през всичките години на офицерска служба капитан І ранг Статков беше и ще остане във флотската летопис и нашите спомени като високо ерудиран офицер и началник. Независимо от обстоятелствата и трудностите в ежедневието, той винаги се стараеше да мотивира хората, умееше да ги ръководи успешно и уверено при решаването на поставените задачи.
Скръбно свеждаме глави и изпращаме в последния му път капитан І ранг Сашко Статков. С неговата смърт ние губим наш искрен приятел, а флота - един офицер, оставил най-добри чувства и спомени сред всички, с които е служил.
Дълбок поклон пред светлата му памет!”

Поклонението пред тленните останки на капитан І ранг Сашко Статков ще започне в 13.00 ч. днес, 12 февруари 2013 г., в църквата „Свети Атанасий” във варненския квартал „Виница”.
Капитан І ранг Сашко Статков
Една от последните снимки на капитан І ранг от запаса Сашко Статков, предоставена ни от капитан І ранг от запаса Пламен Бонев.