НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 (С)ПОМЕН ЗА КАПИТАН НИКОЛОВ (О’КЕЯ)
Позвъни ми дъщерята на о.з. капитан І ранг Никола Димитров Николов, О’Кея, поговорихме си с не най-веселия тон, защото поводът беше две годишнината от кончината му. Завари ме в унило настроение, тъй като току що бяхме изпратили в последния му път и Сашо Статков, от същата 12-та рота, която толкова си спомня за него с благодарност за многото житейски науки, преподадени им някога. Спомних си го, такъв какъвто биваше най-често, жизнерадостен, обичащ живота във всичките му форми и краски. В главата ми нахлу (Боже, какво клише!) епизод от времето, когато бях курсант, а той се вихреше със замах из просторите на Морското училище.
Застъпваме в денонощен наряд, аз и петдесетина други рапонски глави под пагон. Новият дежурен по училище е О’Кея и ето го че се задава да извърши свещенодействието „развод”. Бил е на инструктаж при началството, а там са му внушавали колко безотговорно носят караулната служба „онези” от школата за запасни офицери, как курсантът-нарушител прескачал оградата под носа на часовия, а
О.з. капитан І ранг Никола Димитров Николов, О’Кея
той се обръщал на другата страна, безобразие! За какво е сложен там, няма ли власт да го спре, няма ли си пушка най-сетне!
О’Кея пристига под пара пред новия караул и започва словоизлиянието си:
- Другари курсанти, пред вас е нарушител, нахално прескача оградата и бяга, бяга надалеч от това свято място. Какво правите вие? Вдигате автомата и „Дан!”, спирате го с един точен изстрел? Не, не, не, никакви изстрели, никакви автомати - ами той ще се върне!!!
Може и Сашо Статков да е бил в строя и се е заливал от смях на изпълненията на любимия ни даскал, който винаги ни подсказваше: „Животът е хубав, животът продължава, бъдете автентични за главното, за истинското и посрещнете със смях всяка глупост. А глупости дал Господ, така че и смехът никога не бива да секва!
Да ги поменем с добра дума, защото докато е жив споменът и те ще живеят с него!
Янчо БАКАЛОВ

Още по темата в „Морски вестник”:
Паметникът на О`Кея в Ротердам
Донесение от доверен сътрудник