НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 В ККЗ НА МТГ „ДЕЛФИН” ЗАЛОЖИХА КИЛА НА
„АЛБАТРОС”

Както вече ви съобщихме (12 февруари 2013 г. В ККЗ на „МТГ-Делфин” АД залагат кила на нов 3000-тонен кораб) край Варна започна строителството на нов, модерен и високотехнологичен кораб – първият от този тип, който се строи у нас. Поръчаният от холандската компания „Dutch Dredging” B.V. плавателен съд ще се строи в партньорство с „IHC Merwede” – световен лидер в областта на проектирането и изпълнението на саморазтоварващи се драги. При залагането на кила Ван де Грааф – Старши, собственик на „Dutch Dredging” B.V. постави монета между две малки дървени плоскости и този „сандвич” бе затиснат от част от кила и от първата секция на бъдещия кораб, който ще бъде с неограничен район на плаване. Монетата е много специална, стойността й е евро и половина, но всъщност става въпрос за един талер – старата холандска монета.
Още с поръчването на кораба е определено и името му – „Албатрос” (Albatross). Когато Ван де Грааф – Старши е направил първите си стъпки в морския бизнес, му е провървяло с кораб с това име. Старият „Албатрос” отдавна вече не плава, но новият скоро ще излезе в открито море. Сега той може би ще донесе не по-малък успех на Ван де Грааф – Младши, който вече е изпълнителен директор на компанията.
Реномираната класификационна организация Bureau Veritas ще наблюдава строителството на кораба, а водещ строител ще бъде доказалият се професионалист инж. Николай Иванов, който има зад гърба си няколко специализирани кораба, сред които е и ветроходът „Роял Хелена”.
Заместник-областният управител на Варна о.р. вицеадмирал Пламен Манушев поздрави корабостроителите с тройния празник (залагане на кила, Св. Валентин и Трифон Зарезан) от МТГ „Делфин” и им пожела в близко бъдеще да заложат кила на нов български боен кораб. Присъствието на друг висш морски офицер – командирът на ВМС контраадмирал Румен Николов, показа интересът на българските военни моряци към възможностите на МТГ „Делфин” в тази област.
МОРСКИ ВЕСТНИК, Снимки МОРСКИ ВЕСТНИК
Заместник-областният управител на Варна о.р. вицеадмирал Пламен Манушев пожела на изпълнителния директор на МТГ „Делфин” инж. Светлин Стоянов в близко бъдеще да започне строителството на нов български боен кораб.
Ван де Грааф – Старши, собственик на „Dutch Dredging” B.V., командирът на ВМС контраадмирал Румен Николов и председателят на Съвета на директорите на МТГ „Делфин” Димитър Стоянов намериха обща тема – прилагането на новите технологии в корабостроенето.
Момент от официалното тържество.
Табелата, която корабостроителят задължително поставя върху кила на новия кораб.
Водещ строител на „Албатрос” ще бъде доказалият се професионалист инж. Николай Иванов.
След малко килът на първата секция ще пресова двете дървени плоскости в един особен „сандвич”, в средата на който ще има специална монета.
Над 650 души работят в МТГ „Делфин”.
Каската на този корабостроител не може да бъде сбъркана с други заради надписът върху нея: „Готин пич”...