НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ГАЛЕРИЯТА НА ДОБРИЧ ГОСТУВА ВЪВ ВАРНА С ТВОРБИ НА ВАРНЕНСКИ
ХУДОЖНИЦИ

Във варненската Художествена галерия „Борис Георгиев” снощи бе открита пространствена художествена изложба на 35 художници от Варна. Картините са от фонда на Художествена галерия – гр. Добрич, която тази година отбелязва своя 50-годишен юбилей. През годините добричката галерия откупува редица художествени произведения от известни варненски художници. Днес някои от тях не са вече между живите, но тяхното изкуство е още живо, актуално и много ценено.
Куратор на изложбата е изкуствоведът Румен Серафимов, който представи авторите и техните творби. Гостуващата изложба показва творчеството на варненските художници с картини, рисувани между две десетилетия – 1970-1990 г. От година и половина след основния ремонт на галерията в морската столица, тук се показват важни и големи музейни изложби, каза г-н Серафимов. Такава е и днешната изложба - една изследователска изложба с много творби, от автор с най-малко две произведения. Проследява се духът на едно интересно време, важен период от развитието на изобразителното изкуство в България, а това са 70-те и 80-те години на миналия век. Дария Василянска, Кина Петрова и Альоша Кафеджийски, Снежина и Емануил Попгенчеви са изявени наши художници от това поколение. Ванко Урумов, Петьо Маринов, Милко Божков, Мария Зафиркова и Димитър Трайчев също представят себе си в изложбата с уникалните си творби. Пластиките на Пламен Аврамов и Пламен Братанов допълват по своеобразен начин колекцията от твори на варненски художници, които са собственост на добричката галерия. Най-възрастният от авторите е художникът Никола Даскалов, който се представя с две платна, рисувани още през 60-те години на миналия век. Авторът е философ по образование, вече не е между живите, а изкуствоведът Румен Серафимов споделя, че неговите творби са забележителни за тези години. В експозицията има още няколко интересни моменти, като картините на Ванко Урумов и Милко Божков. Те показват една типична за времето, в което са рисувани тъмна тоналност, експресивност, символика. Абстрактното мислене започва още тогава. Между двете десетилетия стиловете са разностранни – от кубизъм, експресионизъм към метафоричност. Жоро Йорданов и Пламен Аврамов са най-младите сред художниците от изложбата във варненската Художествена галерия. Ще видите и ранни творби на Стоимен Стоилов, Маргарита Денева и Христо Веков. Най-късната творба от фонда на Добричката художествена галерия е на Георги Лечев.
Два месеца ще остане гостуващата изложба във Варна, за да й се порадват повече почитатели на изявените творци, каза за „Морски вестник” Р. Серафимов.
Светла ТУХЧИЕВА, Снимка МОРСКИ ВЕСТНИК
Изкуствоведът Румен СЕРАФИМОВ