НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 В КИПЪР: КРУИЗНИТЕ КОРАБИ И ТЯХНОТО МЕНАЖИРАНЕ (1993 – 1994 Г.) ЧАСТ 2
Веднага след пописване на договора с фирмата бях представен в отдела за менажиране на круизните кораби. Шеф на отдела беше Дейвид Линн – бивш главен механик на пътнически кораби. Отделът имаше двама технически суперинтенданти – шотландецът Санди Уокър и бившият главен механик от Параходство БМФ Христо Василев. Оператори по търговската експлоатация бяхме капитан Мариос Папаккокинос от Лимасол и аз. Освен това имаше един кетъринг суперинтендант – Уили, и една секретарка. Това беше отделът с относително най-много служители на един кораб, но корабите не бяха обикновени товарни кораби, а круизни. Това бяха бивши съветски кораби: турбоходът „Максим Горки“ и дизел-електроходът „Фьодор Достоевски“.
Няколко думи за корабите – турбоходът „Максим Горки“ е построен в град Кил през 1967 г. и влязъл в експлоатация под тогавашнния западногермански флаг и с името „Хамбург“. През 1976 г. е закупен от тогавашния Съветски съюз и зачислен в Черноморското параходство, Одеса под името „Максим Горки“. Корабът е известен с проведената на него историческа среща през 1989 г. в Малта между американския президент Джордж Буж и тогавашния съветски лидер Михаил Горбачов. …

Пълният текст на разказа на капитан далечно плаване Орлин Станчев можете да прочетете в рубриката „Спомени на флотски ветерани”