НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ПРЕЗИДЕНТЪТ НА TNTC СТАНА „ДОКТОР ХОНОРИС
КАУЗА” НА ВВМУ „Н. Й. ВАПЦАРОВ”

Вчера, 12.03.2012, във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” – Варна, се състоя тържествена церемония по присъждане на почетното звание „Доктор хонорис кауза” на г-н Йоичи Хасегава, президент на световно известната компания „Тайо Нипон Кисен” (TNTC).
На свое заседание от 31.07.2012 г. Академичният съвет на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” приема решение за връчване на почетната титла на г-н Хасегава за големите му заслуги за развитието на материалната база на Морското училище във Варна, както и за неговите постижения в областта на морския бизнес. Три нови учебни зали възникнаха тук благодарение на финансовата подкрепа на японската компания, управлявана от г-н Хасегава и където се обучават стотици курсанти и студенти.
Г-н Йоичи Хасегава е роден през 1947 г. в префектура Точиги, Япония и е възпитаник на университета Кейо. През целия си живот е работил за компанията TNKC, която е част от групата Кавасаки Кисен Кайша (К- Line), дъщерна фирма за корабен мениджмънт. Компанията е основана през 1917 г. като компания - корабособственик. В момента в нея работят над 2 000 моряци, включително и българи. Компанията управлява над 110 кораба, централният офис е в гр. Кобе. 
В приветственото си слово след връчването на почетния знак на ВВМУ от началника на училището проф. д.в.н. кап. І ранг Боян Медникаров, г-н Хасегава обяви в присъствието на много гости, студенти и курсанти, че предоставя на Морското училище два вида конзоли JRC и FURUNO за специфично обучение при ползването на електронни навигационни карти. Г-н Хасегава още пожела успехи на ръководството на морската академия, на нейните възпитаници и преподаватели. Състезавайте се и бъдете активни в морската наука и бизнес, обърна се той към препълнената с курсанти и студенти зала.
По традиция г-н Хасегава, в качеството си на нов доктор хонорис кауза, засади дръвче в двора на Морското училище.
Светла ТУХЧИЕВА
Снимки МОРСКИ ВЕСТНИК
Ритуалното обличане на тогата на най-новия доктор хонорис кауза стана в една от новите учебни зали, изградени със съдействието на компанията TNKC.
Началникът на ВВМУ проф. д.в.н. кап. І ранг Боян Медникаров представи на присъстващите големите заслуги на г-н Хасегава за развитието на материалната база на Морското училище във Варна, както и за неговите постижения в областта на морския бизнес.
Официалните документи, връчени на президент на световно известната компания „Тайо Нипон Кисен” (TNTC), са подготвени на български и на английски език.
По традиция г-н Хасегава, в качеството си на нов доктор хонорис кауза, засади дръвче в двора на Морското училище. Падналият дъжд по време на ритуала бе възприет от всички присъстващи като добро поличба.
В Планетариума на ВВМУ двама от заслужилите вече почетното звание „Доктор хонорис кауза” – капитан І ранг о.з. проф. д.т.н. Трифон Пенков и капитан І ранг о.з. доц. д-р Иван Йотов, поздравиха новия си колега от Япония.