НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ПЕТ ГОДИНИ МОРСКА МЕДИЦИНА В МЕДИЦИНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ  - ВАРНА
На 1 март 2013 г. ръководството на Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов” във Варна отбеляза 5-годишнината от въвеждането на курса по морска медицина в сградата на висшето учебно заведение. Празникът откри доц. д-р Христо Бозов, зам.-кмет на Варна, като се обърна с думи на признателност на многобройните гости в залата. Тук бе научният елит на града, ръководители на други болнични заведения и научни учреждения. Доц. Бозов отбеляза с гордост, че петгодишният успешен опит за разширяване на познанието в университета е било едно предизвикателство, довело до небивал интерес от страна на преподаватели и студенти. Инициативата на екип от лекари да стартира програма за откриване на обучение по морска медицина от 2007 г. се оказва знаменателна. Много медицински кадри днес работят в областта на морския бизнес, корабоплаването, морския туризъм, морските спортове и др. Какво по-логично от това, в морски град като Варна да има обучение по морска медицина, споделиха гостите и преподавателите на тържеството в МУ „Проф. д-р Параскев Стоянов”.
Всеки курс по морска медицина включва 12 лекции по два учебни часа и 6 практически упражнения по морска физиология, водолазна медицина, морска токсикология, морска психология, хипербарна оксигенотерапия, медицина на морския транспорт и други. Обсъжда се възможността курсът по морска медицина да се въведе като нова специалност. Това стана ясно след провеждането на анкета в учебното заведение. Студентите по морска медицина предлагат повече упражнения на кораб, работа във военноморската база, гмуркане.
На празника в университета присъства и контраадмирал Румен Николов, командир на ВМС. Той приветства студентите, които получиха сертификатите си за обучение по морска медицина, с думи на съпричастност към идеята за наличието на дисциплината. Увери преподаватели и студенти, че ще съдейства с всички свои компетенции за бъдещото развитие на специалността. Тук бе и капитан І ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров, началник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”. Той поздрави студентите, завършили курса по морска медицина за интелигентния им избор. Проф. д-р Атанас Палазов, директор на Института по океанология „Фритьоф Нансен” към БАН във Варна, също отправи поздравителни думи към студентите и ги увери, че те могат да използват базата на ИО и да продължат успешно пътя си.
Доц. д-р Р. Шишков, зам.-ректор на Медицинския университет, връчи сертификатите на завършилите курса по морска медицина и обяви отличника на випуск 2011-2013 г. Диляна Стоянова. Нейната курсова работа „История на водолазната медицина” получи най-висока оценка.
Магистърска програма за фармацевтичен мениджмънт, бакалаварска за медицински оптици и обучение по здравен мениджмънт и обществено здравеопазване на руски език са новите специалности в Медицинския университет - Варна за учебната 2013-2014 година.
Светла ТУХЧИЕВА
Снимка МОРСКИ ВЕСТНИК
Част от практическите занятия по морска медицина преминават на борда на катера на БЧК „Митрополит Симеон”.