НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 КИПЪР. ИЗПИТАНИЯ И ЕТИКА – ЧАСТ 5
Завръщането ми в отдела по търговска експлоатация като корабен оператор ми донесе професионално удовлетворение и работата тръгна безпроблемно. Имах искреното желание да работя в тази дейност на морския флот и имах чувството, че сега всичко е наред. Дори си мислех, че така може да се изкара до пенсия. Мисля, че имах всичко – семейство, собствен дом, добре платена работа, автомобил, яхта и се чувствах пълен със сили.
Тъкмо тогава, когато човек се е самоуспокоил, съдбата понякога поднася внезапно тежки изпитания, които могат да доведат до преосмисляне на човешките ценности и това да доведе до ревизирането им като приоритети. При мен това настъпи внезапно, като удар през лицето и ме накара да взема след време нови житейски решения.
Както винаги, през лятото на 2000 г. взех един месец полагаем отпуск, който изкарахме със съпругата ми на вилата във Варна. В края на отпуска, аз взех самолета, прибрах се в Кипър и на другия ден отидох в офиса. Съпругата ми остана във Варна за малко повече, тъй като по това време се обменяха новите й документи – паспорт, лична карта и шофьорска книжка.
На следващия ден, към 09:00 часа телефонът на бюрото ми в офиса иззвъня и един мой приятел от Варна ми съобщи, че съпругата ми е получила тежък инсулт и се намира в критично състояние в интензивното отделение на Университетската болница „Света Марина” във Варна. Това беше шокова новина за мен. Станах от бюрото си, отидох в офиса на оперативния менажер Джон Уест и му съобщих за случая. Той, без да се колебае нито секунда, ми каза да вземам първия самолет и да отивам незабавно при съпругата ми във Варна. Помоли ме само да оставя компютъра на бюрото си включен и да взема служебния си мобилен телефон (GSM) с мен. Каза ми да го ползвам без ограничение…

Пълният текст на разказа на капитан далечно плаване Орлин СТАНЧЕВ можете да прочетете в рубриката „Спомени на флотски ветерани”