НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ОМЕРТА
(По повод заглавие в Dnes.bg на Сирна неделя: „Протестиращите обединяват усилията си”)

Един призрак броди по целия цивилизован Свят - призракът на Лицемерието. Макар че всички сили на Стария, на Новия, на Поднебесната, на Евразийската и прочия са се клели за омерта това да не бъде признато. Но къде има опозиционни сили, които да не са оплювани като популисти и къде има управляващи, които да не са двулични, прикрити и фалшиви, да не мамят и да не се стремят да замазват фарисейщината си? И има ли страна под Слънцето, където при смяната на власт имащите тези роли, изпълнявани от така наречената „политическа класа”, да не се разменят?   
От този факт произтичат две неща:
І. Всички „легитимни” велики и демократични сили, днешните могъщи актьори в световната политика, трябва да признаят, че лицемерието е тяхна същност.
ІІ. Крайно време е всички инакомислещи открито да споделят пред света  прозренията си и да помолят най-учтиво втръсналите ни лица от политическия микс, заедно с конярите, файтонджиите, глашатаите, лихварите и другите им лакеи, да се отправят с еднопосочен билет към кенефа (има да чакаме, май!).
Историята на всички досегашни общества e история на победите и безчинствата на политическата класа, която като двуликия Янус обръща по вятъра това свое лице, което съзира златните ябълки по паважа на бунтуващата се улица - влияние, богатство и власт.
Свободен и роб, патриций и плебей, феодал и крепостен селянин, цехов майстор и калфа, накратко - хора с пари в джоба и социални аутсайдери са се намирали в постоянен антагонизъм един към друг, водили са непрекъсната упорита и безжалостна война - за кокала, как тези, които го имат, да не го изпуснат и как останалите да им извият врата и да го пипнат за себе си. Тази борба привидно винаги е завършвала с  революционно преустройство на цялото общество, но на практика неоспорими са само грамадите жертви, неописуемото страдание на милиони - до мига, в който поредният възцарил се сатрап не обяви на всеослушание с риториката на революционния патос за гибелта на експлоататорите и настъпилия хилядолетен златен век на справедливостта.  
Съвременното лицемерно общество, също като буржоазното, възникнало от недрата на
Титулната страница на „Комунистически манифест”, издаден в Лондон (на немски език) през 1848 г.
Манифес-с-с-с-с-с-т!
несправедливото феодално общество, не отменя нито едно от наследените обществени противоречия. То само безсрамно декларира, че е на път да преодолее явления като класовата борба и старите условия на потисничество, и да предложи обществен договор, от скрижалите на който ще потекат мед и масло, нектар и амброзия, шкембе чорба с чесън и хамбургери с конско месо и набухватели.
Нашата епоха, епохата на всеобщото лицемерие, се отличава с това, че обезмисли дори обичайните класови противоречия. Цялата световна общност с делата си все повече и повече се самоопределя като общество на търсещите келепир на всяка цена, на хора отдадени на попрището трупане на бонуси и стригане на купони, през страданията на всички, които не си знаят мястото във всеобщия водовъртеж на човешката наглост. 
Днешните европейски лидери ду.. дават техните предшественици да не бяха откривали Америка и да не бяха допуснали създаването на Стоглавите Американски Щуки. На територията на могъщия китайски колос пък се възродиха ковачниците за леви лозунги и фантасмагории, в сравнение с които традиционното британско лицемерие прилича на игричка в детска ясла...
Но все повече се разрастваха пазарите, все повече растяха потребностите. 

Бележка на редакцията на МВ:
Тук трепна моряшката ръка Маринова, автор на тези няколко пошли фрази, загубила способността да пише и в кроткия си бяс намерила сили само да ни изпрати текста с електронна поща. Намираме написаното за „пошло”, тъй като е бездарна пародия, уж кавър версия на Манифеста, написан точно преди 165 години от един сприхав евреин (Маркс) и безочлив експлоататор-фабрикант (Енгелс).
Апропо, който познава оригинала - вгледайте се през прозореца към улицата, прочетете лозунгите, които се кипрят там, погледайте телевизия, прелистете някой вестник, прочетете и този текст, пък може да ви дойде вдъхновение да добавите нещо свое към него, все в този дух!