НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 БАЙ ЯНКО ПРАВИ ИЗБОРИ
Имаме си вече служебно правителство, Господ да го пази и дано оправдае надеждите на хората! Отсега е ясно, че няма как да ги оправдае, защото хората страшно си падат по големи надежди, ама думата е такава. То има комай една едничка задача: да проведе честни парламентарни избори. Това автоматично изключва от голямата игра де що има в него министри, ама не може без тях, защото министерствата си стоят и някой там трябва да подписва.
„Морски вестник” е публикувал маса материали за избори, давал е поле на свои  сътрудници да обсъждат и това, дали моряците по кораби и пристанища в далечната чужбина могат да упражнят правото си на глас. Макар че това е бял кахър, виден млад демократ навремето беше казал на един от лидерите на моряшките синдикати, че са една шепа хора, нямат електорална тежест и трудно някой ще обърне внимание на проблемите им – право куме, та в очи.
По-окатите даже са се заяждали по темата, Янчо например, глумлив по природа недобит остатък от близкото минало (Васко Данов го беше нарекъл „мръсник”, на шега де), още през 2009 г. беше
За два месеца тази съборетина (която се вижда на преден план) няма как да стане като сградата зад нея. Така и ние не трябва да възлагаме прекалено големи надежди на служебния кабинет. Но пък съборетината може да бъде обезопасена така, че да не направи големи поразии до времето, когато или ще бъде съборена, или ще започне нейният генерален ремонт.
написал: „На избори у нас по стар тертип се броят нефелните в главата - дават им законната кофичка и те пълнят каца без дъно. Наливат вътре, ама кацата е за парлама, а водата тече накъдето гледат партийните улуци, нагласени под нея”. В последните си работни седмици Парламентът прие поправки в избирателния закон, с които отне дори възможността на „нефелните” да пренареждат партийните кандидати в листите по предпочитания - пей, сърце! Освен това, през 2011 г. (както пак Янчо  е отбелязал), един сериозен анализатор констатира от екрана на Btv, че, купените гласове се разпределят равномерно между политическите играчи. Само по себе си това е индикатор за такава политическа корупция, че не от Шенген, ами трябва да ни прогонят от Земното кълбо, докато си подредим къщичката. Имаме всички основания да мислим, че това е корупционна практика от мафиотски тип, с добрата воля на „партиите”, с мълчаливото съгласие на МВР, с претегленото безхаберие на прокуратурата и с активното бездействие на всички власт-имащи, с користна цел - край на цитата.
Какво пък, от Шенген благополучно ни прогониха, но не бойте се, деца, от Земното кълбо няма как да стане и ние ще продължим да участваме активно в неговото осиране.
Та за служебното правителство ми беше думата, което трябва да осигури честен народен вот. У нас това по традиция се прави с активното участие на задругата Стражарска правда. Някои я наричат МВР, ама все тая. Така е било още по времето на Алеко Константинов, на Стефан Стамболов („рота, пли!”), на Константин Стоилов („с угасяние свещите”), че и по-късно („с ей този юмрук мога ли ти разкърви зъбите!”). Но това време мина, сега са на мода изборните администрации и пренасянето на чувалите с бюлетини. И кой да го върши всичкото това ако не МВР-то?
Ако аз трябваше да ги правя тези пущини, изборите, първо щях да се боря начело на стражарската задруга да застане някоя жена от сой. Хубаво е, ако поназнайва езици, да знае и Брюксел къде е, да е комуникативна така. Може и да е Старши комисар, та услужливата журналистика да може да подеме любимия си тъпизъм „генерал!”, да изпълни ефира с живи трели, да се прехласва, че в МВР се пишела история, с първата жена-министър и верселям. Обаче, всичко ще е нахалост, ако в последните дни на старото правителство не съм наредил от своите хора по местните задруги. Като ги посещава по време на кампанията някой Председател на „определен партиен  изборен щаб” и като ги попита „знаете ли?”, те като един да отговарят „знаем се!”.
Така ще си гарантираме изборен резултат, който ще ни доведе до ново служебно правителство и нови избори през септември, и догодина пак, барабар с тези за Европарламент, после с кметските, президентските, поредните парламентарни...
Служебно правителство му е майката, еманация на стражарската правда, с професорите му, с електронните таквиз, с възпитаниците от Харвард, с дипломатите, с шампионите и най-паче с добрите ченгета в редиците си. Той уж бил само един де, и то актьор, ама така ще стават тези работи, питайте бай си Янко!
Бай ЯНКО
Снимка Нина ИВАНОВА