НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ВОЕННИ МОРЯЦИ, ЗАГИНАЛИ ПРИ АТАКАТА НА ОДРИНСКАТА КРЕПОСТ
Известно е, че в обсадата и в щурма на Одринската крепост вземат активно участие и моряшки команди от Дунавската флотилия, както и подразделения от Черноморския флот. Те участват в поддръжката на самолетите (включват се още в монтажа на летателните апарати, пристигнали в разглобено състояние, а след това изработват и бомби за тях), прокарват телефонни линии, извършват подривни работи, съдействат на войските при преминаването им през реките Арда и Марица. Моряшка команда взривява водопроводите на Одрин, които преминават през Източния сектор. Моряци подготвят войници за използването на изработените в арсенала на Дунавската флотилия 6700 ръчни бомби. Особено се отличават радистите от крайцера „Надежда”, ръководени от мичман І ранг Сава Стефанов, и радистите от мобилизираната радиостанция „Франгата”, ръководени от мичман І ранг Никола Тодоров. Те осъществяват първата в историята на нашата армия война в ефира, като успешно смущават радиотелеграфните съобщения между обсадения Одрин и Цариград.
Непосредствено в щурма на Одринската крепост участват 89 матроси от Дунавската флотилия, трима от които загиват. Нека днес да си припомним имената им!
МОРСКИ ВЕСТНИК
Тази бележка In memoriam e публикувана в бр. 86 на вестник „Морски преглед”, издаден във Варна на 1 април 1938 г., във връзка с 25-та годишнина от победоносната атака срещу Одринската крепост.