НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ПРЕМИЕРА НА ТОМ 2.1 ОТ ПОРЕДИЦАТА „ВЛАДЕТЕЛИТЕ НА
БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ”

На 29 март (петък) 2013 г. от 15 ч.  в зала „Одесос” на Регионалния исторически музей - Варна, ще бъде представен том 2.1 от поредицата „Владетелите на българските земи” - „Римските императори на дохристиянския римски свят. От Гордиан до Нумериан”. Неин автор е д-р Атанас Орачев. Тя се издава със спомоществувателството на „Сдружение Черноморска Странджа” и Дигитален Архив - България. Авторът ще изнесе публична лекция на тема: „Pax Romana и Черноморието”.

Ето един откъс от книгата, който звучи твърде актуално и днес:

„От древността до наши дни за римската имперска история се изписват много разкази. „Разказ” идва от гръцкото „история”, а „историята” - както посочва навремето Квинтилиан (10.1.31), за древните не била дял от науката, а част от художественото творчество. Художествени или не, правдиви или пропагандно клиширани, хулещи или възхваляващи държавния глава, институциите и магистратите, най-много и твърде противоречиви са тези разкази именно за третия век след Рождество Христово.

Данните от животописа на най-хуманния и образован император на този кризисен век Галиен (253-268) пък предупреждават какво се случва или какво очаква онези общества, където гражданската култура и присъщата й ценностна система се изместват от „интересите на деня”. Вижда се какво може да стане съобразно примерите, които представя то­гавашната най-правова и най-мощна държава, след като в нея се ширва корупцията, „финансистите” и „снабдителите” остават извън контрол, а стремежите да се придобие високо образование и изискан вкус се измест­ват от полуграмотността, където господства „масовата култура”, а повечето учени люде тръгват да отговарят на „повика на времето”.
Плакатът за предстоящата проява.
Корицата на новата книга.