НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ОМЕРТА - 3 (ПРЕДИЗБОРНО-ПЪРВОАПРИЛСКО)
Eдин призрак броди все така нагло из тленния ни Свят - призракът на Лицемерието. Костеливите му ръце са стиснали за гушите Папата и Царя, кралици и принцове, гейове и гейши, махараджи и махнаджии, граждани и нагаждачи, социалисти и социолози, душеведци и душегубци, олигарси и олигофрени, космополити и космогони, либерали и либретисти, мимове и шушумиги от миманса. Макар че всички сили на Стария и на Новия свят, на Поднебесната и прочия са се клели за омерта това да не става публично достояние.
Царят ни се писа за републиканец и основа партия, докато бедният нов Папа изхвърли златото от пръстена си, и изми в пасхален обряд краката на две затворнички, да не си мислим, че духовенството му си пада само по момченца. И Кралицата навремето посвети в рицарско звание едни безбожно талантливи хулиганчета от работническите предградия на Ливерпул, пушещи трева като комини, и мазни гейове, направили кариера с песни за любовта, и прочия. А у нас мишоците днес мишкуват с пяна на устата - здраве му кажи! Миндал Еламафани, например, като не се видял в листите - плюе, а доцентката по политономия Борунджиева, дето уж беше от герберския отбор, като се видяла начело на листа от другия - лиже.
Фрапиращата промяна във възгледите и в поведението на действащи лица на голямата сцена може да се обясни пак с писанията на фантазиращия евреин (Маркс): „Какво друго доказва историята на идеите, ако не това, че ... в старото общество са се образували елементите на едно ново общество и че в крак с разложението на старите условия на живот върви и разложението на старите идеи?”
А у нас - преобул се Илия, пак в тия. След като половин век трупахме камъни само от едната страна на барикадата и ако ни потрябваше член за работа, се хващахме за Член първи, дойде ред Централната избирателна комисия да не допусне до изборите само Българската комунистическа партия. Обаче и в новото общество са се загнездили старите идейки, разложени до неузнаваемост, но дишащи, пърхащи, мамещи ... Не ми вярвате ли? Все колкото Яне Янев и аз имам
Без думи
И Кралицата навремето посвети в рицарско звание едни безбожно талантливи хулиганчета от работническите предградия на Ливерпул, пушещи трева като комини, и мазни гейове, направили кариера с песни за любовта, и прочия.
доказателства. Например:
Дядо Маркс някога бил казал, че „в най-напредналите страни” (нашата!) един ден ще могат да се приложат какви ли не мерки, а именно:
Експроприация на поземлената собственост: У нас, след като земеделската земя бе върната на уж бившите собственици, тя нещо взе да се раздробява, екологизира, преначертава, препредназначава, заменя - докато не попадне в ръцете на Негово величество Арендатора, който ..., абе вие знаете какво.
Висок прогресивен данък: При нас не че е висок, ама колкото си по-беден, толкова по-прогресивно те натиска така нареченото „плоско” облагане - ега ти плоското, дупка до дупка!
Конфискация на собствеността на всички емигранти и бунтовници: Ето това като направим и ще харосаме, то освен емигранти и бунтовници, други не останаха.
Централизация на целия транспорт в ръцете на държавата: И това е вече минало-свършено, въздушния транспорт така наречената „държава” го хариза от ръка на един Гад, морският отиде под чужди флагове, железопътния днес-утре ще го фалира, а магистралите са си нейни, ако можете да ги намерите.
Това не стига ли, Тома-неверници? Нека другото го оставим за изборите или за след три месеца, като се зададат новите извънредни. После идат и още, то друго ако не - изборите ще са бол.

Бележка на редакцията на МВ:
Тук немощната ръка Маринова остави наплюнчения химически молив и се отправи да чете предизборни платформи, и прочия умни мисли. Много платформа, много нещо бе! Идната зима май щяла да е тежка, ама не бойте се, деца, толкова книга се приготвя в предизборните щабове, поне с разпалките ще сме добре!