НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 АШКОЛСУН!
Презенте,
Днес в лятната столица на страната Булевардия, съдбините на която Вие управлявате с хладен ум, чисти ръце и горещо сърце, е ден за размисъл. Мъчи се да мисли и моя милост, творец, поет, художник, аниматор, мултипликатор, манипулатор и мечтател, известен на читателя като Ръка Маринова. Тази лятна столица е Варна, същата, за която древният летописец е записал, че е „близо до Одесос”. Така е писано, защото тогава от Одесоса не бил останал камък върху камък. И сега май натам вървим, ако е рекъл Господ, без да са ни налетяли аварите. То аварите са били сродни нам племена, както дори Вие знаете, а когато хан Крум след години ги разпитвал на дръвника, защо са паднали толкова ниско, те му отвърнали „От корист!”.
От корист някой от другите трима интелектуалци, еднакво видни от всички страни (вж 3 юли 2013 г. Обръщение на трима видни еднакво от всички страни интелектуалци до президента Плевеноглу) е предложил да ни дадете Булевардията на концесия. Не Ви я ща, да знаете, защото няма келепир в тази работа, всичко е опоскано и на тази бивша суверенна територия, освен раздори и смут, дълго време нищо няма да вирее. Вие сте човек учен и умен, щом като след 8 (осем!) години лежане по паркингите на Германия съумяхта да спастрите парици за сериозен бизнес, напук на олигарсите, ама Европата си е друга работа! Апропо, искам да Ви замоля да ми кажете пет имена на български олигарси. Одма ще оградим резиденциите им с протестиращи, ще им изключим тока с цигански вилки, ще им замърсим водата, ще им пратим данъчни в канторите, ще им изядем десерта, ще им напием шофьорите, ще им подкупим охраната и ще им пратим Маргарита Михнева и Сашо Дикоf да ги интервюират. Ако не ние - Народът. Ама кой народ, булевардният ли? Сигурно няма да може, защото той започва да се готви за избори. Макар че, както е казал един жив класик, у нас по избори се броят нефелните в главата, наливат вода в каца без дъно, а под нея стоят нагласени партийните улуци. Нещо против ли имате?
На снимките е представен ескиз с новото изобретение на авторите на „Петстепенна холограма на Bottom & Co" - двустенна полиоретанна сфера-укритие за предпазване от вредните лъчения на явлението „червен вятър”. Както добре се вижда - и в сферата могат да ви вдигнат краката, ако има мераклии.
Партиите съществуват, за да се борят за  власт. Властта служи на властимащите да радват Народа (и за някои други неща). Булевардният Народ като се възрадва и се сдобие с парици - влага ги в банките. Банките са предназначени да осигурят печалба на акционерите си. Акционерите инвестират парите си в полезни проекти, които захранват бюджета. Бюджетът служи да обслужва пак интересите на Народа на принципа „колкото - толкова”. Колко точно обаче - това го казват Олигарсите. От тяхната приказка се пръкват медиите, клакьорите, референтите, политиканите, банкоимащите, промишленоползвателите, лапачите, енергоспестяващите, търгашите, ситите и гладните, недоволните, работещите, викачите, гласопродавачите, активистите, блюдолизците, наукоплювците, здраве даващите и здраве вземащите, или както е казал поетът - „хиляди, маса, народ”. От тях пък произтича цялата власт, която излъчва и Вас, Презенте. От висотата на положението си Вие не можете да мълчите, а „много ясно” ни говорите разни неща, които бихте могли и да ни спестите. Няма да Ви питам къде бяхте преди да седнете на големия стол и спите ли спокойно. Ако имате здрав сън, сигурно сте с бистър ум и ще можете да ни посъветвате кого да изберем на предначертаните от Вас избори. Няма да го направите, разбира се, това противоречи на мисията, която имате. Да Ви попитам по друг начин тогава - Вие за кого бихте гласували? Каквото и да кажете, аз ще съм против. Ако не аз - той, тя, ние, те и с пълно право. И после ще кажа, че това не е моят избор, аз не съм представен, отвратен съм, долу, маскари, вън и то веднага! Дали кръговете около вас нямат пръст в бъркането на тази клоака? Искате ли да чуете в потвърждение имена, факти, клюки, доноси, инсинуации, доказателства, данни, медийни съобщения и некои други съображения? За Вас самият искате ли или за мен, или за Бай Янко - този гнил интелегент и червен боклук, или за инженер Бакалов, който твърди, че по петстепенната холограма на Bottom може да гадае бъдещето? (вж 8 май 2013 г. Майски хороскоп в три части (Демонкратичен).
Искам да Ви помоля: в края на деня за размисъл във Варна (близо до Одесос) да си припомните като как бившият кмет Кирил Йорданов беше убеден да се кандидатира на Н-ти път, от кого, с каква цел и имаше ли там някакво задкулисие, дали пък няма да знаете?
Ръка Маринова (свита в характерен жест)

P.S.
Утре, като научите резултата от изборите близо до Одесос, да не вземете пак да се чешете на същото място!