НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ТАНКЕРЪТ-ХИМИКАЛОВОЗ „КАСТОР” (ІМО 8813130)
НА СНИМКИ И НА КАРТИНА

На 19 юни 1989 г. в състава на Параходство БМФ е приет танкерът-химикаловоз CASTOR (ІМО 8813130). Първи капитан на „Кастор” е Тодор Даскалов, а първи главен механик – Бончо М. Хаджиев. „Кастор” и останалите еднотипни кораби от серията („Полукс”, „Бетълджойс”, „Ригел”) са построени във Фукуока, Япония. При закупуването на четирите химикаловоза за първи път в своята практика БМФ използва чужди капитали за закупуване на нови кораби. Това е причината отначало четирите кораба да плават под либерийски флаг.
Част от офицерския състав и на четирите кораба (капитани и старши помощник-капитани, главни механици и втори механици) преминава специализиран курс в Саутхемпън, Англия. Екипажът на всеки химикаловоз е от 18 души, съгласно действащите международни стандарти. Първият товар (кокосово и палмово пасло) „Кастор” приема в порт Белалан (о-в Суматра) и се отправя към италианското пристанище Равена. От там и от Неапол приемат товар за Копер (тогава в Югославия), откъдето приемат товар за Бургас. На 11 август 1989 г. танкерът-химикаловоз е на рейда пред Варна.
Корабът е изведен от състава на БМФ на 29 април 2009 г. и е продаден на гръцки корабособственик.
„Морски вестник” изказва своята благодарност на първия капитан на „Кастор” – к.д.п. Тодор Даскалов, който ни предостави снимки от личния си архив от периода на приемането на танкера-химикаловоз от командвания от него български екипаж. Благодарим и на нашия приятел от Бургас – корабният агент Димчо Пишманов, който попълни нашата галерия с картина, изобразяваща танкера-химикаловоз „Кастор”.

МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимките са от личния архив на първия капитан на „Кастор” – к.д.п. Тодор ДАСКАЛОВ
Танкерът-химикаловоз „Кастор” (ІМО 8813130) по време на ходовите изпитания край Фукуока, Япония.
Част от първия екипаж на „Кастор” и дама – представител на корабостроителницата, на палубата на танкера по време на изпитанията.
Част от първия екипаж на „Кастор” и дама – представител на корабостроителницата, в салета на танкера по време на изпитанията.
Част от първия екипаж на „Кастор” и дама – представител на корабостроителницата, на палубата на танкера по време на изпитанията.
Момент от официалната церемония по вдигането на флага на Либерия на танкера-химикаловоз.
Танкерът-химикаловоз CASTOR (ІМО 8813130) в открито море. Худ. Димчо ПИШМАНОВ