НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 МАЛКО ИЗВЕСТНА СНИМКА НА МОРЯЦИ ОТ
ПАРАХОДА „ВАРНА” ОТ НАЧАЛОТО НА ХХ ВЕК

През тази година се навършиха 110 години от приемането на парахода „Варна” в състава на Българското търговско параходно дружество”. За този кораб писахме в печатното издание на „Морски вестник” (бр. 371 – 372, юни – юли 2013 г.). Сега ви представяме една малко известна снимка на моряци от парахода „Варна”, която се съхранява в Музея за най-нова история на Варна.
На снимката добре се виждат няколко души, които очевидно не са от командния състав – на преден план се виждат шест души, а на заден – още двама. Всички са прекалено сериозни и застанали като за снимка. Двама от тях държат спасителен пояс с надпис „Варна”. Снимката е направена пред бака на парахода. По облеклото на моряците можем да съдим, че снимката може да бъде датирана към началото на ХХ век. Отсъствието на представители на офицерския състав (не се виждат хора с униформа, а тя за офицерския състав е била задължителна) може да се обясни и с това, че в първите години от експлоатацията на кораба командният състав е основно от чужденци – първият капитан е хърватинът Катеринич.
В посочения брой на печатното издание на „Морски вестник” представихме и картината на корабния агент от Бургас Димчо Пишманов, изобразяваща парахода „Варна”. Сега я публикуваме и в електронното издание, за да достигне до повече читатели.
Атанас ПАНАЙОТОВ
Моряци на борда на парахода „Варна”. Снимката се съхранява в Музея за най-нова история на Варна.
Параходът „Варна”. Худ. Димчо ПИШМАНОВ