НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 НАКЪДЕ ОТИВАМЕ?
Преди десетина години се запознах с един хърватин. Работихме по един и същ проект. В края си обещахме да си отидем на гости. Речено-сторено. Визитите разменяме и до ден днешен. Така посещавам Хърватска сравнително често. И те се оплакват от тежка криза, слабо управление, корупция, връзки на властта с престъпността, липса на средства - все познати констатации. НО!
1. Градовете са чисти. Не всичко е „опънато”, както в скандинавските страни, но боклуци няма. Ясно е, но все пак да кажем. Мръсотията не е от безпаричие.
2. Всеки път виждам нещо ново. Нов участък от магистрала, ново осветление, разделно събиране на отпадъци, нова канализация и пречиствателна станция, нови табелки за туристическите обекти и пр. и пр.
3. Хората мислят. В един ден например посетих две островчета - Зларин и Първич, и един град - Задар. Между другото се оказа, че родом от о-в Зларин е основателят и собственик на най-известната американска фирма за ел. фенерчета, а родом от о-в Първич е изобретателят на парашута. Кеят на Задар традиционно се посещава заради своеобразния морски орган, задействан от морските вълни. Подобно на звуковата сигнализация на буйовете, в камъните на кея са направени специални отвори и когато вълните изтласкват въздуха, се издават звуци с различни тонове. Просто и гениално. Посетители колкото искате. Въпреки, че съм виждал и чувал морския орган, отидох отново. И както вече се досещате, отново видях и нещо ново. На крайбрежната алея на кея с органа, в камъните е направен модел в мащаб на слънцето и планетите. „Слънцето” е изградено от фотоволтаични клетки, които зареждат батерии, а батериите захранват светодиоди, които феерично го осветяват през нощта в такт с вълните, т.е. със звуците на органа. Отново – просто и гениално. Колко народ се събира, излишно е да казвам. И още нещо ново. Край брега, ефектно осветена, плава малка полу-подводница с прозрачно дъно. Хърватска идея и реализация. Опашки за билетчета от сутрин до полунощ. Сетих се неволно за нашите лодкари. С „една незабравима разходка до хоризонта и обратно” нито мераклиите, нито лодкарят стига далече ...

Пълният текст на есето и на фоторазказа на Доси ВАСИЛЕВ (в PDF-формат) можете да прочетете тук.