НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ВЪВ ВАРНА ОТБЕЛЯЗАХА 128-ТА ГОДИШНИНА ОТ
СЪЕДИНЕНИЕТО

Във Варна – градът, в който княз Александър І Батенберг приема народната воля, пристигнала с телеграма от Пловдив, и огласява Съединението, денят 6-ти септември винаги е отбелязван с особена тържественост. Така бе и вчера, когато пъстрата амалгама от граждани, депутати, представители на патриотични организации и на местната власт застанаха заедно, за да отбележат 128-та годишнина от Съединението.
Честването започна пред паметната плоча на княз Александър І Батенберг, поставена на най-старата обществена сграда на Варна – днес Държавният архив. Строят на почетния караул от Свързочното формирование на флота бе приет от заместник-командира на ВМС комодор Димитър Денев. След поднасянето на цветя шествието продължи до Паметника на загиналите за Съединението на България в Сръбско-българската война (1885 г.) до Община Варна. Тук с минута мълчание и падане на колене бе почетена паметта на загиналите, а свещеници от Варненската и Великопреславска митрополия отслужиха заупокойна молитва. Желаещите да поднесат венец пред паметника бяха толкова много, че определените предварително матроси-венценосци от Военноморската вертолетна авиобаза „Чайка” се оказаха недостатъчно. Участието на обичаният от варненци Представителен духов оркестър на ВМС направи церемонията още по-вълнуваща и въздействаща.
Снимки Иван САВОВ
Паметната плоча на княз Александър І Батенберг.
Строят на почетния караул от Свързочното формирование на флота бе приет от заместник-командира на ВМС комодор Димитър Денев.
Част от официалните лица по време на честването.
Част от венценосците ...
... И дамите – венценосци.
С минута мълчание и падане на колене бе почетена паметта на загиналите за Съединението на България в Сръбско-българската война (1885 г.).
Паметникът бе отрупан с венци и цветя от признателните българи. Делото на Съединението не е забравено!
Почетният караул премина в тържествен марш.
Участието на обичаният от варненци Представителен духов оркестър на ВМС направи церемонията още по-вълнуваща и въздействаща.
Едно военноморско семейство в пълен състав на честването. Капитан-лейтенант Димитров, Деница Петрова – психолог на Пункта за базиране Варна, и техният син отбелязаха също 128-та годишнина от Съединението.
Кметът Иван Портних намери време и обърна внимание на един от най-младите участници в тържеството.