НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ОЩЕ НЯКОЛКО ДУМИ ЗА STV „КАЛИАКРА”
В броя си от 29 август т. г., вестник „Преса” публикува мой материал за учебно-ветроходния кораб „Калиакра”. Статията бе препечатвана и коментирана от много медии, и от специализираните, но без „Maritime.bg” Оригиналното заглавие бе изменено, но в него имаше много голяма символика. То гласеше „Ветроходът „Калиакра” стана кръчма, да се готвят миноносеца „Дръзки” и „Радецки”. Написах материала, защото, бях поразен от наглостта да превърнеш един от емблематичните символи на Морска България в ... кръчма. Сега когато тази информация тръгна по сайтове, във Фейсбук и на други места един коментар в „Морето.нет” ме стресна наново и за това си позволявам да взема пак отношение.
Цитирам дословно: „Корабът беше нает за корпоративно мероприятие на високопоставени длъжностни лица (така както се прави по цял свят и то дори с по-именити кораби реликви) и цялата организация, оборудване, снабдяване, мебели и т.н е дело на фирмата за кетъринг. ПРОСТО И ЯСНО.”
Край на цитата. Ясно е, че авторът е един от организаторите на това действително много просто и
„Калиакра” гордо развява българския трибагреник на Cadiz Tallships Sail Parade, Кадис, Испания, 29 юли 2006 г.
ясно послание за дълбок примитивизъм, елементарна липса на морал. Едновременно с това то провокира интерес към появилите се нови фрази, като „корпоративно мероприятие” и предупреждението, че става дума за „високопоставени длъжностни лица”. Усеща се заплахата, че не става дума за обикновени, а за богопомазани люде така, че внимавайте като пишете за техните действия! Но да поразсъждаваме по ред.
Първият въпрос е какво е това „корпоративно мероприятие”, което реално се е превърнало в „безкраен празник”, ами нали повече от месец „Калиакра” е на котва и кърма в яхтеното пристанище на „Златни пясъци”. Второ, кои са тези високо поставени бели якички, които могат да се разпореждат по този начин с този кораб. Ами те началници ли са на БМКЦ, или приятели на някой ВИФ-аджия - член на борда на БМКЦ? Гражданското общество е любопитно да научи, кои са тези  „длъжностни”, разбирай държавни служители, които си позволяват да се гаврят с една светиня и какъв е този директор, който да не защити честа на едно специализирано учреждение?
Питам от името на живите, които осъществиха тази идея да бъде построен и закупен ветроходен кораб с цел създаване на условия за целогодишно обучение и тренировки на кадети за тяхната закалка като чеда на морето, питам в името на паметта на починалите ми приятели, радетели на това дело, като капитан Анастас Йонков, Иван Георгиев (Зъбата - първият главен механик на кораба „Калиакра”, ветроходец), на палубния боцман - Васил Димитров - Шаблата (изключителен моряк и възпитател), Петър Зидаров - съратник и много други. Питам и от свое име, тъй като съм свързан с извършваните действия по идеята за появата на „Калиакра”, проектирането и реализиране изваждането на кораба „Радецки”, след потъването му край Русе, все светини на българското морско съзряване.
Ще се спра и на още едно от подмятанията на анонимния, но не и неизвестен автор на коментара, а именно „така както се прави по цял свят и то дори с по-именити кораби реликви”. Да, ама не! Но става ясно, че има и други играчи в тази „високо благородна проява”. Те са фирмата за кетъринг, които предполагам подтиквани от високо „благородни” идеи са осъществили тази сага („цялата организация, оборудване, снабдяване, мебели и т.н), като едно добро дело…
На края искам да поздравя министър Папазов за светкавичната му реакция за пресичане на това уронващо достойнствата ни мероприятие на „високопоставените служители”.
Надявам се да получим информация за тези неизвестни ВИП лица, не заради друго, а за да излязат на светло с имената си и да не се крият като мишоци в трюмовете на морската ни ленива алтруистична действителност. Проявата на подобна наглост край морската столица на България, не е нищо друго освен демонстрация на дълбок провенционален примитивизъм, който не заслужава да бъде подминат с мълчание.
Все пак, тези които вземат морската ни общност за балъци и глупаци, нека да знаят, че те, само те, следва да оценят собствените си достоинства, през тази призма.
К.д.п. Никифор ГЕРЧЕВ