НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ИЗЛОЖБА НА БЪЛГАРСКИ И РУМЪНСКИ
ХУДОЖНИЦИ В ДВОРЕЦА В БАЛЧИК

След изложбата (1) в Градската художествена галерия във Варна миналия месец, която респектира с модерната си естетика и професионализъм, през септември в галерия „Тихото гнездо” в Двореца в Балчик групата румънските художници от Констанца показа избрани творби обединени под надслова „Керамика”. Бяха представени произведения на малката и камерна пластика. Скулптури от керамика, бронз и няколко живописни платна представят актуалните търсенията на съвременните румънски художници. Изложбата е част от проект за популяризиране на днешното румънско пластично изкуство и в частност на една вече реализирана идея – „Пленер по керамика 2012”, провел се в град Балчик. Предложението за изложбата е на Илия Янков и Георге Фаркашиу, и е осъществена от група румънски и български автори с помощта и съдействието на архитект Огнян Каменов, предоставил пространство за творческа работа на групата. Част от творбите в експозицията са резултат от този пленер и са носители на една съвременна визия за керамиката, като пластичен материал.
Авторите Георге Фъркашиу, Петре Маня, Еузебиу Спъну, Алфред Ипсер, Флорин Сърбу принадлежат към групата на румънските художници, работещи в Констанца - град, съхранил и развил традициите в пластичните изкуства. От българска страна участват - Илия Янков (2) и Иван Кънчев (3), възпитаници на Румънската художествена академия.
Някои от авторите в изложбата са студенти и последователи на професор Костел Бадя - румънски художник, положил началото на модерната румънска керамична школа и създател на нов пластичен образ в съвременното румънско изкуство. На негово име ежегодно се провежда и международен конкурс по керамика в гр. Констанца (Румъния).
„Изложбата, която показват художниците се характеризира с уравновесеност и елегантност в пределите на която всеки автор показва своята индивидуалност. Визуалният диалог между цветните елементи, краткия фигуративен разказ, символните образи и обеми появяващи се от безкрайната история на Добруджанската земя, запазват съзнателно класическото измерение” – пише румънската изкуствоведка Алис Динкунеску.
Изложбата е отворена за посещение от 09 до 19 ч. всеки ден и ще продължи до 25 септември.

1. Изложбата – „Живопис , пластика, стъкло”, беше показана в ГХГ „Борис Георгиев”, Варна, 9 август 2013 г.
2. Илия Янков – завършил Институт за пластични изкуства „Николае Григореску” Букурещ, Румъния,през 1975 г., специалност „Декоративно-приложни изкуства” при проф. Зое Байкуяну и проф. Пачуреску.
3. Иван Кънчев – завършил Институт за пластични изкуства „Николае Григореску” в Букурещ, Румъния, специалност „Стъкло” при проф. Зое Байкуяну.

Христина ПАНАЙОТОВА,
уредник в галерия „Тихото гнездо”,
Културен център – Двореца, Балчик
Момент от откриването на изложбата. От ляво на дясно са: арх. Огнян Каменов, моя милост, Илия Янков, Флорентин Сърбу, Георге Фъркашиу, Алфред Ипсер.