НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 КНИГА ЗА КОНТАКТИТЕ МЕЖДУ ЧЕРНОМОРИЕТО И
СРЕДИЗЕМНОМОРИЕТО В ДРЕВНОСТТА

Отпечатването на „По пътя на спондилуса” съвпада с 25-та годишнина от провеждането на едноименната морска експедиция

На 23 септември (понеделник) 2013 г. от 11 часа във Варненския археологически музей ще бъде представена книгата „По пътя на спондилуса”. В нея е описана  едноименната морска експедиция, проведена през 1988 г. Нейни научни ръководители са двамата варненски археолози, проф. Михаил Лазаров и Иван Иванов. Повод за провеждането на тази експедиция е откриването в световноизвестния варненски халколитен некропол на накити, изработени от мидата спондилус. Тъй като този вид мида се среща само в Средиземно море, находките от некропола са доказателство за наличието на древни търговски контакти. Основната цел на експедицията е да бъдат проучени търговските маршрути, свързвали Средиземно и Черно море през праисторическата епоха. Плаването започва на 7 септември и завършва на 22 октомври 1988 г. То е осъществено с водолазния кораб „Камчия” и материалната и логистична подкрепа на ДП „Черноморски риболов” – Варна.
Маршрутът на експедицията започва от Варна, преминава през Босфора, Мраморно море, Дарданелите, Егейско море, Атина, Егейските острови и обратно. Подготовката и провеждането на експедицията са описани от капитана на кораба Веселин Венков. Неговият разказ съдържа спомени за веселите моменти, неизбежните трудности и неочакваните премеждия по време на плаването. Веселин Венков е професионален водолаз, дългогодишен ръководител на първата в България мидена ферма „Зеленка” край нос Калиакра, капитан на рибарска гемия и водолазен кораб.
През 1985 г. заедно с Иван Иванов участва в подводните археологически проучвания на праисторическото селище „Арсенала” във Варненското езеро. „По пътя на спондилуса” е втората книга на Веселин Венков.
Той е автор и на „Записки на рибаря” – сборник с биографични разкази (Издателска къща „Морски свят”, 2002), описващи бита на черноморските рибари и автентични рецепти за днес вече забравени рибни ястия. Отпечатването на „По пътя на спондилуса” съвпада с 25-та годишнина от провеждането на морската експедиция. Автор на научния предговор и редактор на книгата е Теодор Роков от Регионалния исторически музей - Варна.
Корицата на книгата.
Накити, изработени от мидата спондилус в световноизвестния варненски халколитен некропол.