НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 In memoriam:
ИНЖ. КОНСТАНТИН СЛАВОВ ОТПЛАВА В
ОТВЪДНОТО

Инж. Константин Славов ни напусна и отплава в отвъдното. Инж. Славов има значим принос за развитието на морското стопанство на България през втората половина на ХХ век. Ще го запомним с изключителния му принос към насищането на пристанищата с тежка и лека кранова техника за постигане на висока производителност на труда и на привлекателност на докерския труд. Осъществява лични рационализаторски проекти по монтажа и прехвърлянето на тежката кранова техника без демонтаж с преход по море за оборудване на малките пристанища.
След дейността му в Пристанище Варна започва работа в Стопанското обединение „Воден транспорт”, където в Дирекция „Пристанища” отговаря за техниката, работи неуморно по доставките и техническото поддържане. В същото време съдейства за изграждането на Яхт клуб „Порт Варна” и доставките на първите яхти за клуба, следи цялостното околосветско плаване на капитан Георги Георгиев в диспечерски стил и незабавно търсене решение на възникнали въпроси. ВТО „Корабоимпекс” го ангажира като представител по техническите доставки от Полша и там без неговия принос нямаше да бъде доставен учебния ветроход „Калиакра”. Инж. Славов организира и изпълнява решението да се транспортира пътническия кораб "Емона" от Бургас до язовир "Кърджали" - една уникална транспортна операция по сушата в нашата морска история.

Вечна му памет, духът му ще витае над морските вълни във Варненския залив!

Опелото ще се състои днес, 22 септември 2013 г., от 14.00 ч. в черквата „Света Петка” във Варна.
На снимката, от ляво на дясно: Инж. Константин Славов, легендата на полското ветроходство Казимеж Юркевич, главният конструктор на баркентината „Калиакра” Зигмунд Хорен и Лидия Славова (кръстница на кораба и съпруга на Константин Славов). Снимката е публикувана в „Морски вестник”, бр. 23 - 24 от 18 декември 2003 г.