НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 СНИМКА НА ЕКИПАЖА НА ЕСКАДРЕНИЯ
МИНОНОСЕЦ „ГЕОРГИ ДИМИТРОВ”
Строителството на ескадрения миноносец започва през 1939 г. в СССР, а окончателно е завършен през 1946 г. В състава на ВМС на СССР влиза под името „Озорной”. В българските ВМС е приет през 1950 г. и е преименуван на „Георги Димитров”.
- водоизместване – 2884 т;
- дължина – 117 м;
- широчина – 11,6 м;
- газене – 4,3 м.
Силовата му установка е от две парни турбини с мощност от по 30 000 к.с., което му позволява да достигне скорост от 37,5 възла. Районът му на действие е 3510 мили. Автономност – 10 денонощия. Разходът на гориво по време на плаване е 25 тона мазут на час. Въоръжението на кораба включва: четири 130 мм оръдия (по две в кула), едно двустволно 85 мм оръдие, шест единични 37 мм автоматични оръдия и две двустволни 12,7 мм картечници ДШК, два тритръбни 533 мм торпедни апарати, 2 бомбомета, стелажи за 12 подводни бомби и два параванни трала.
Екипажът се състои от 302 души. Корабът разполага с артилерийски и навигационни радиолокационни станции и хидроакустическа станция.
Това е най-големият боен кораб в досегашната история на Българските ВМС. Една година преди извеждането му от строя (1960  г.) е учебен кораб на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”. Бракуван е през 1963 г.

Снимката, която представяме сега на читателите на „Морски вестник”, представя част от живота на екипажа на „Г. Димитров” от периода, в който преминава приемането на ескадрения миноносец в съветската военноморска база Севастопол. Снимката
Екипажът на българския ескадрен миноносец „Георги Димитров” в съветската военноморска база Севастопол, 1950 г.
Ескадреният миноносец „Георги Димитров” на първо корабно място в Пристанище Варна.
е запечатала момент от някакво служебно събиране на екипажа на юта. Командният състав (офицери и старшини) е насядал на столове, а матросите са правостоящи. В лявата част на фотоса се вижда катедра с оратор - офицер. Вижда се също невъзстановеният след войната сграден фонд на военноморската база, големи швартови бочки (бъчви) и недовършен корпус на малък кораб.
Другата снимка е достатъчно известна - ескадреният миноносец „Георги Димитров” на първо корабно място в Пристанище Варна - днес районът на Морска гара. Поради големината си бойният кораб не може да застане във военноморската база ...
Снимките са от личния архив на Георги Ат. Панайотов (1927 - 2013 г.) - матрос от първия екипаж на ескадрения миноносец „Георги Димитров”, уволнил са като старшина ІІ степен, командир на отделение турбомашинисти. Днес неговите близки го изпращат в последния му път. Светла му памет!

МОРСКИ ВЕСТНИК

Още по темата за ескадрения миноносец „Георги Димитров” в „Морски вестник”:
31 януари 2012 г. Походът на ескадрения миноносец „Г. Димитров” до Албания
16 април 2013 г. Походът на ЕМ „Г. Димитров” до Албания с правителствена делегация на борда (1957 г.)