НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ДА СИ ПРИПОМНИМ ЗА ДЕЛФИНОЛОВНАТА
ГЕМИЯ „БЕНКОВСКИ”

Делфиноловът е практикуван по нашето Черноморие през първата половина на ХХ век. Сега е позабравен от изследователите на нашата морска история. Ние ще припомним на читателите на „Морски вестник” как е изглеждал един от делфиноловните ни кораби през 50-те години на миналия век.
Става дума за дървената гемия „Бенковски”, построена в Странджанския горски кооперативен съюз в Царево. Отначало предназначението на малкия моторен кораб е за превоз на общи (генерални) товари и на зърно. След обществено-политическите промени към 1947-1948 г. и одържавяването на всички отрасли на морското ни стопанство, „Бенковски” става част от делфиноловната ни флотилия, базирана във Варна. След западането на тази професия гемията е върната на юг, където базира в Пристанище Бургас като част от държавния черноморски риболов.
На едната снимка виждате „Бенковски” по време на окончателното му дострояване преди спускането на вода в Царево. Вижда се, че от трите кораба той е най-малък, но пък има най-завършен вид. Затова и името е изписано на борда му. Имена на бордовете на другите два кораба няма. Снимката публикуваме със съдействието на нашите приятели от Международния културен и търговски център ГЕОПАН – Бургас.
На другата снимка виждате „Бенковски”, застанал до малкия риболовен сейнер „Маслен нос” (товароподемност 40 тона), построен също в Царево. И двата кораба са част от флотилията на държавния черноморски риболов. Вижда се, че има известни различия между двете снимки – в надводната част на кораба по-късно са премахнати дъговидните входници към подпалубното пространство. Според нашия приятел капитан Стефан Методиев, по времето, когато „Бенковски” е делфиноловен кораб, на носа му е имало специално приспособено място за стрелеца с харпун. Тази особеност не присъства и на двете снимки.
Ако някой от читателите на „Морски вестник” знае нещо повече за този „Бенковски”, нека ни пише!
МОРСКИ ВЕСТНИК
„Бенковски” по време на окончателното му дострояване преди спускането на вода в Царево. Снимката публикуваме със съдействието на нашите приятели от Международния културен и търговски център ГЕОПАН – Бургас.
„Бенковски” редом с малкия риболовен сейнер „Маслен нос”, построен също в Царево. Снимката е направена в Пристанище Бургас през 1962 г. и се съхранява във фонда на Държавен архив – Бургас. Осигурена е със съдействието на Държавен архив – Варна.