НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ФЛОТСКИТЕ ВЕТЕРАНИ - ПЪЛНОПРАВЕН ЧЛЕН НА
МЕЖДУНАРОДНАТА МОРСКА КОНФЕДЕРАЦИЯ

От 27 до 29 ноември т.г. във Венеция се състоя 39-то заседание на Изпълнителния комитет на Международната морска конфедерация (International Maritime Confederation, IMC), в която членуват организации на флотски ветерани от Австрия, Белгия, Германия, Италия, Обединеното кралство, Франция и Холандия. По покана на президента на IMC – г-н Карл Хайд (Германски военноморски съюз) в срещата участва и делегация от Българската военноморска конфедерация (БВМК), в състав от четири делегата, членове на Конфедеративния съвет (КС) и Изпълнителното бюро (ИБ) на БВМК.
Поканата бе в отговор на заявеното от БВМК преди година желание за членство в IMC. Целта на участието бе да се представи нашата организация, нейните цели, задачи и перспективи, както и възможностите за провеждане на съвместни меропрития в България и чужбина. Очакваното решение – приемане на БВМК за асоцииран член на IMC, с изпитателен срок от две години, през които следваше тя да докаже капацитета и възможностите си.
На организирания от любезните домакини „Добре дошли”- коктейл българските делегати бяха представени на всички участници в срещата, които ги приеха изключително топло и радушно. Не може да не подчертаем постоянното и настойчиво съдействие, оказвано ни от нашите партньори и приятели от Австрийския военноморски съюз, в лицето на неговия председател – полковник, професор Карл Скриванек и секретарят му – д-р Хервиг Брун. Подчертано повече от гостоприемно бе и отношението на домакините, в лицето на адмирал (р) Паоло Паньотела и комодор Массимо Месина.
Представянето се състоя на 28-ми ноември, четвъртък, в присъствие на членовете на всички делегации в заседателната зала на Военноморския клуб във Венеция. В изнесения от председателя на КС на БВМК, капитан І ранг (р) Станко Станков брифинг, бяха докладвани кратката история, основателите, целите, задачите и партньорите на БВМК, както и основните мероприятия, инициирани и проведени от Конфедерацията за една година от създаването й. В допълнение, на участниците в заседанието бяха предоставени програма за провеждане на летен лагер и снимков материал от регатата за купата на Командира на ВМС през тази година, любезно подготвени от Федерацията по морски многобой и приложен туризъм – един от основателите на БВМК.
В дискусията, последвала брифинга активно се включиха секретарят на КС – капитан-лейтенант (р) Пламен Петров, както и членовете на ИБ – капитан ІІІ
Президентът Карл Хайд приветства гостите с „Добре дошли!”
Адмирал Паньотелла е доволен от решението на комитета.
Печелившият тим на моста над „Канале гранде”.
ранг (р) Тихомир Димитров и капитан-лейтенант (р) Павел Димитров.
В края на заседанието президентът Карл Хайд обяви решението на комитета - БВМК е приета за пълноправен член на IMC, с всички произтичащи от това права и задължения. Председателят на КС на БВМК става член на Изпълнителния комитет на IMC. Определен е годишният членски внос на Конфедерацията. Възложена е и първата й задача - да организира и проведе международен младежки лагер през лятото на 2014 година!
След традиционните поздравления и пожелания за успехи, по време на гала вечерята, българските ветерани връчиха подаръци на организациите-членки на IMC и отправиха покана към тях да посетят Варна по време на летния лагер.
Срещата приключи на чаша италианско кафе в офицерския клуб, с пожелания за успехи и назначаване на домакин на 40-ото заседание на  Изпълнителния комитет - Германия, през ноември 2014 г.
Конфедеративният съвет на БВМК отправя най-искрени благодарности към институциите, помогнали за успешното участие в срещата. Последното стана възможно благодарение на съдействието на Командването на ВМС на Република България и ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, както и с помощта на „Премиер груп” ООД -  Варна, „Чудо” ООД - Варна, „Химимпорт” АД,  „Хидроремонт ИГ” ООД - Варна, и други наши съмишленици и приятели.
От Конфедеративния съвет на БВМК