НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 СПОМЕН ЗА „ЛЕТЯЩАТА КОТКА” КАТАМАРАНЪТ
„ЕВРИДИКА” (ІМО 9015553)

Фериботът-катамаран „Евридика” (ІМО 9015553) се появи край нашето Черноморие през 1996 г., почти година след пристигането на подобния му бързоходен пътнически кораб „Ахинора” (ІМО 9040259). По това време корабите от този тип бяха популярни и като „летящите котки”. Първите резултати от експлоатацията им даде основание в печата да се появят заглавия от рода на „Частна компания възроди пътническото плаване” ... (https://www.dnevnik.bg/print/)
За броени часове при скорост от 32 възла (два двигателя „Мерцедес”) катамараните можеха да изпълнят рейс по линията Варна - Несебър - Истанбул. По тогавашни публикации, за едно лято „Ахинора” (1995 г.) е превозила 12 000 души, а през зимата е използвана в Червено море. Това е дало основание на варненската фирма Black Sea Shipping да закупи втори кораб - „Евридика”, който от пролетта на 1996 г. започва да плава в Черно море, като се открива и нова линия: Констанца - Истанбул. Комфортната обстановка, специалната дъмпинг-система, намаляваща влиянието на морското вълнение до три пъти, високата скорост, модерното навигационно и техническо оборудване, както и доброто обслужване, трябваше да бъде основание за просперитет и по-нататъшно развитие на пътническото корабоплаване у нас. Но не би! Защо - това е друг въпрос, но така или иначе, възстановяването на пътническото корабоплаване у нас отново стана (поне засега) с добре познатите ни „комети”. „Котките” отидоха „да ловят мишки” на други места.
Без да се впускаме в повече подробности, трябва само да уточним, че Black Sea Shipping не беше собственик на „летящите котки”, а само фирма - оператор. Преди да отплават завинаги от Черно море, „Евридика” премина доков ремонт в КРЗ „Флотски арсенал”, Варна. Снимките, които предлагаме на читателите на „Морски вестник”, са точно от това време.
Иначе и двата катамарана продължават да плават и днес. „Ахинора” носи името SPIRIT OF PORT LOUIS, регистриран е под флага на Гибралтар. В момента временно (?) е спрян от експлоатация. „Евридика” сега е AGUIA, регистриран е под флага на Мексико, плава по дестинации, свързани с мегаполиса Рио де Жанейро.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимките са от дигиталния архив на МОРСКИ ВЕСТНИК
„Евридика” в КРЗ „Флотски арсенал”, поглед към десния му борд.
„Евридика”, поглед към левия му борд.
Поглед към носа на „Евридика”. В ляво се вижда базов миночистач проект 1265Э (НАТО-клас „Соня”) от Военноморска база Бургас.
„Евридика”, преди спускането му на вода, в „компанията” на руския пристанищен буксир „Базальт”.