НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 МОРЕТО СБЛИЖАВА ВСИЧКО ДАЛЕЧНО ...
По повод ротационното председателство на България на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество, министърът на външните работи г-н Кристиян Вигенин ще открие изложбата „Морето сближава всичко далечно”. Събитието ще се състои на 24 януари 2014 от 10.00 часа в галерия „Мисията” на Държавния културен институт.
Ще бъдат представени два от основните тематични модула на изложбата „Западното Черноморско крайбрежие в стари карти и гравюри (ІІ - ХІХ в.)” и „Хора и градове”, който ще включва български черноморски общини - Балчик, Несебър, Поморие, Бургас, Созопол, Карнобат, Руен, Средец и Приморско. Едно приказно пътуване през историята на този европейски регион, представена в стари карти и гравюри, през неговото културно-историческо наследство и днешно модерно и европейско развитие. Много и различни трансформации са претърпявали неговите граници и територии, но морето, „което свързва всичко далечно” остава винаги същото.
Изложбата е част от тематичния проект „Европейското откриване на Черно море (ІІ - ХІХ век)”, реализиран през миналата година от СУ „Св. Климент Охридски”, Община Приморско, „Приморско клуб” ЕАД, Международния търговски и културен център ГЕОПАН - Бургас, Държавна агенция „Архиви”, Институтът по изкуствознание при БАН, десет български черноморски общини и организации, Пристанище - Бургас, Летище - Бургас.
Автор на проекта е д-р Стефан Пейков - преподавател по управление на големи културни проекти в магистърски курс в ПУ „Паисий Хилендарски”. Пространственото и графичното решение са дело на „Ваколор” ООД.
Събитието е организирано по инициатива на Държавния културен институт и Дипломатическия институт към министъра на външните работи.

За допълнителна информация:
Държавен културен институт - 02 807 64 35,
Международен търговски и културен център ГЕОПАН, Бургас  - 0888 43 71 31