НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 Преди 30 години:
„ЗА КАПИТАНА И КОРАБНИЯ ЛЕКАР” (1984 Г.)
През 1984 г. Медицинското управление към Министерството на транспорта (и по-специално Транспортната хигиенно-епидемиологична инспекция – отдел „Здравна просвета”) издава пособието „За капитана и корабния лекар”. То съдържа брошура от 38 страници под наслов „Указание за борба със заразните и карантинни заболявания” и приложение „Списък на страните с риск за заразяване от малария” - списъкът е отделно, понеже се подменя периодично. Съставители на указанията са д-р Д. Куюмджиев, д-р К. Коцев и д-р Б. Коруджиев. Изданието е отпечатано в офсетовата база на Държавната печатница „Стоян Добрев – Странджата” – Варна, в тираж от 300 екземпляра.
Като карантинни болести са разгледани холерата, чумата и жълтата треска и имунизацията против тях. Към корабите, заминаващи на далечно плаване се предявява изискването да се извършва щателна проверка на международните свидетелства за ваксинация (т.н. „жълти книжки”), като нередовните членове на екипажите се изпращат за ваксинация в съответния граничен медицински пропускателен пункт (Пристанище Варна или Пристанище Бургас). По преценка на ръководителя на този пункт, на кораба се отпускат известни количества ваксини, които ще могат да се използват за подновяване на някои ваксинации, ако рейсът е продължителен.
Вземат се проби питейна вода от всички питеви танкове за бактериологично изследване. При лоши резултати се предвижда щателна дезинфекция на танковете и повторна проба за изследване. Извършва се щателна проверка на хладилните камери и на корабната аптека, като при необходимост тя се допълва с предвидените за тази цел свръхзапаси. Специално внимание се отделя на личните здравни книжки и на здравословното състояние на готвача, помощник-готвача, камбузинера и камериерите. Изисква се също и цялостна дезинсекция на помещенията на кораба с цел унищожаване на наличните мухи, комари, хлебарки, дървеници и др. На капитана (и на корабния лекар, ако има такъв) се предоставят най-новите сведения за епидемиологичното положение на районите, в които ще плава кораба.
Регламентирани са противоепидемичните мерки, които трябва да предприеме капитана при влизане на кораба в заразено (или със съмнения за заразено) с карантинно заболяване пристанище. Уточнени са неговите действие при дезинфекция на болен от заразно заболяване. Специално внимание е отделено на маларията и на изискванията при посещения на страни, в които тя е разпространена. Както при всяко подобно издание, и тук са приложени и образци документи.
Указанията завършват със „Задължения при завръщането на екипажа в Родината”. Първото от тях е това, че в последния ден преди завръщането на кораба, корабният лекар или съответният помощник-капитан са задължени да вземат проби кръв за контролно изследване за малария от целия екипаж (по една дебела капка и една кръвна натривка). Тези проби, заедно с взетите проби по време на път, се предоставят на граничните контролни медицински органи, заедно със списък на екипажа. Изрично се подчертава, че за неспазване на указанията, корабният лекар и помощник-капитанът носят отговорност съгласно Закона за народното здраве.
Атанас ПАНАЙОТОВ
Корицата на изданието, която не е ангажирана към година на издаването, тъй като вероятно е използвана и за други подобни регламентиращи документи.
Титулната страница на „Указания”-та.
Съдържанието на „Указания”-та.
Титулната страница на приложението.
Първата страница от приложението.