НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 30 ГОДИНИ ОТ СПУСКАНЕТО НА БАРКЕНТИНАТА
„КАЛИАКРА” НА ВОДА

Днес, 28 януари 2014 г., се навършват 30 години от спускането на бягащата по вълните българска морска принцеса - баркентината „Калиакра”, на вода. А това лято – на 29 юни, се навършват 30 години от издигането на българския флаг на учебния ветроход. Като прибавим към това и предстоящото участие на „Калиакра” в SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014, която се открива на 30 април във Варна, „Морски вестник” твърди, че 2014-та година освен всичко друго е и година на „Калиакра”!
Всичко започва с решението на СО „Воден транспорт”, взето през 1981 г., годината, в която отбелязахме 100-годишнината на морското образователно дело у нас и съответно на Морското училище. А решението е за въвеждане на ветроходната практика за бъдещите командни кадри за българския търговски флот. Договорът за строителството на бъдещия ветроход в Полша е подписан на 23 юли 1982 г. А още преди тази дата – на 13 май 1982 г. с Указ № 1163 на Държавния съвет на бъдещия български учебен ветроход е присвоено името „Калиакра”.
Килът на баркентината е заложен на 5 октомври 1983 г. в корабостроителницата „Парижка комуна” в Гдиня. Това става в присъствието на нашия екипаж, който под командването на капитан Тома Томов вече е преминал едномесечен плавателен стаж на еднотипната полска баркентина „Искра”. Под ветрила са проплавани близо 1500 мили в разнообразни условия в открито море.
На снимка виждаме, че строителството на корпуса става в закрито хале. С помощта на хидравлична платформа корпусът е придвижен до дока, определен за спускането на „Калиакра” на вода. На 28 януари 1984 г. това вече е факт!
Честит празник на „Калиакра” и на всички, които са плавали с нея, и на всички, които вярват в нейните качества и в нейното бъдеще!
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимките са от дигиталния архив на
„Морски вестник”
С помощта на кран корпусът на бъдещия ветроход е вдигнат от хидравличната количка и насочен към дока.
Част от първия екипаж на „Калиакра”, присъствал на спускането на корпуса му на вода.
Килът на баркентината е заложен на 5 октомври 1983 г. в корабостроителницата „Парижка комуна” в Гдиня. Капитан Томов е на преден план, в средата, в работен гащеризон, но под него е с вратовръзка! В дясно до него е инж. Константин Славов (и той е с вратовръзка) – неговата съпруга Лидия става кръстница на „Калиакра”.
Снимка за спомен от едномесечния плавателен стаж на борда на „Искра”. В ляво от полския капитан е нашият капитан Томов. Първият механик на „Калиакра” – Иван Георгиев – Зъбата, усмихнато се е облегнал върху табелата с името на баркентината.
Килът на „Калиакра” докосва водната повърхност.
Корпусът е вече на вода, а бушпритът е вече на мястото си.