НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 СПЕЦИАЛИСТИ НА ВМС ВЪЗСТАНОВИХА
НОРМАЛНОТО ВЛИВАНЕ НА РЕКА ВЕЛЕКА В
МОРЕТО

На 28 януари 2014 г., след получено искане от областния управител на област Бургас, положителна резолюция на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов и заповед на командира на Военноморските сили контраадмирал Румен Николов, групата за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси от Военноморска база – ВМС с ръководител майор Йордан Тодоров, извърши разузнаване на устието на река Велека в близост до с. Синеморец.
Установено бе натрупване на пясъчна коса на устието на реката, вследствие на което е прекъснато нормалното вливане на реката в Черно море. Повишено нивото на реката в следствие на проливните дъждове и прекъснато нормалното вливане на реката в морето довеждат до наводняване на участък от пътя. Откъснати и без достъп са селищата Синеморец и Резово.
След извършване на разузнавателни дейности и констатирана невъзможност за отстраняване на пясъчната коса с автотракторна техника, специалистите взеха решение за взривяване на участък от пясъчната коса, свързващ река Велека с Черно море.
Извършени бяха пет взрива, вследствие на които бе проправен канал с размери: дължина 20 м., широчина 4 м. и дълбочина 1,5 м.
След проведените взривни дейности, бе възстановено нормалното вливане на реката в морето, бе отводнен наводнения участък от пътя и достъп са селищата Синеморец и Резово бе възстановен, съобщиха от „Връзки с обществеността на ВМС”.
Снимки: www.navy.mod.bg