НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 НЕОБХОДИМО УТОЧНЕНИЕ ЗА МОТОРНИЯ КОРАБ
„АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ”

Във връзка с публикацията: 26 януари 2014 г. Снимки от ремонта на „Алеко Константинов” в КРЗ „Флотски арсенал през 2001 г. получихме уточняваща информация, че на снимката „Алеко Константинов” е по време на ремонт най-вероятно към 1998 г. След това по решение на суперинтендантът от Параходство БМФ Благой Христов всички контейнеровози да бъдат с черни корпуси. Така че към 2001 г. „Алеко Константинов” не би трябвало да бъде с популярния си светлосив корпус.
Проверката, която направихме най-лесно, бе чрез популярния сайт www.shipspotting.com Там бързо открихме снимка на контейнеровоза „Алеко Константинов” от 29 май 2000 г., на която се вижда, че по това време корабът е с черен корпус.
В историята обаче „Алеко Константинов” ще остане по-популярен със светлосивия си корпус. Такъв е той на пощенската марка от серията, издадена по повод 100-годишнината на Параходство БМФ през 1992 г. Такъв е той е на няколко поредни рекламни издания на тази компания. А най-важното е да не забравяме, че сме имали кораб с името на Щастливеца (1863 - 1897 г.)!
МОРСКИ ВЕСТНИК
Моторният кораб „Алеко Константинов” в рекламно издание на Параходство БМФ.
Корабът за генерални товари „Алеко Константинов” на пощенската марка от серията, издадена по повод 100-годишнината на Параходство БМФ през 1992 г.
Контейнеровозът „Алеко Константинов”, 29 май 2000 г. пред Куксхафен, Германия. Фотограф: Andreas Sporri.
Източник: https://www.shipspotting.com/
Моторният кораб „Алеко Константинов” по време на ремонта му в КРЗ „Флотски арсенал”, вероятно към 1998 г.