НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ПРЕДИ ПОЛОВИН ВЕК Е СПУСНАТ НА ВОДА
КОРАБЪТ „ВЕЛИКО ТЪРНОВО”

Преди 50 години в КЗ „Георги Димитров” във Варна е спуснат на вода моторният кораб „Велико Търново” (стр. № 202, вторият от серията тип „София”). Събитието е увековечено с цветна корица на списание „Корабостроене” (по-късно „Корабостроене и корабоплаване”) от м. септемеври 1964 г. Българският флаг над кораба е вдигнат на 5 февруари 1965 г. Негова кръстница е Юлия Куцарова. Първи капитан на кораба е Асен Абаджиев, а първи главен механик - Божидар Фролошки. Първият рейс на „Велико Търново” (Veliko Tirnovo - ІМО 6503509) е с товар от български тютюн за пристанище Александрия, Египет.
На 9 март 1968 г. е поставено началото на редовната морска товарна линия България - Западна Европа, поддържана от Параходство „Български морски флот”. Единият от шестте кораба, включени в линията, е „Велико Търново”. На всеки десет дни един линеен кораб отплава от Бургас и в определен ден пристига в Пирея или в Солун, Лисабон или Лейшоес, Хамбург, Анверс, Ротердам. На връщане се посещават същите пристанища в обратен ред плюс Истанбул.
На 12 януари 1976 г. Ремонтната работилница на БМФ спуска на вода конвенционалната лодка „Джу-V”, с която семейство Юлия и Дончо Папазови ще участват в експедицията „Планктон-ІV”: преход през Тихия океан от перуанското пристанище Каляо до островите Фиджи - Япония. Лодката е подготвена за продължителното плаване в Ремонтната работилница на Параходството. След това с кораб „Велико Търново” е транспортирана до Хамбург, а от там, със съдействието отново на БМФ, полски кораб я транспортира до Перу.
На 17 септември 1987 г. след 22 години в състава на БМФ е изведен от експлоатация и закотвен във Варненското езеро м/к „Велико Търново”. Параходството взема решение корабът да бъде предаден на Военноморския музей, за да бъде преустроен като музей на гражданското корабоплаване и всички морски дейности у нас. Предвижда се преустройството да започне от 1 януари 1988 г. Поради редица обективни и субективни причини тази идея не е реализирана. На 10 септември 1990 г. „Велико Търново” е отписан от състава на БМФ след продажбата му на друг корабособственик. Официалната пререгистрация на кораба е направена през 1991 г. под името DIMITRAKIS и собственик Three Oak Ltd, Малта, пристанище на домуване Валета. През 2000 г. бившият „Велико Търново” е вече YEHIA A със собственик Smaine & Obeid, Сирия, пристанище на домуване Тартус. На 2 февруари 2002 г. YEHIA A пристига в Мумбай, Индия, за нарязване на скрап.
Атанас ПАНАЙОТОВ
Спускането на вода на моторния кораб „Велико Търново” (стр. № 202, вторият от серията тип „София”) в КЗ „Георги Димитров” във Варна. Корица на списание „Корабостроене” (по-късно „Корабостроене и корабоплаване”) от м. септември 1964 г.
Моторният кораб „Велико Търново” във Варненския залив, снимката е направена преди 40 години и е от дигиталния архив на „Морски вестник”.
Моторният кораб „Велико Търново”, нарисуван от корабния агент от Бургас Димчо Пишманов.