НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 СЪЗДАВАТ КЪЩА НА ИДЕИ И ПРОЕКТИ ЗА РАЗВИТИЕТО НА
СТРАНДЖАНСКИЯ КРАЙ

Бургаската търговско-промишлена палата (БТПП) ни информира, че е взела решение да възстанови членството на Програмно-координационния център за научни изследвания •ЕКОПАН• ЕООД, гр. Малко Търново „без прекъсване”. Оценен е приноса ни за Странджа от една от най-авторитетните търговско промишлени палати у нас, съобщават от малкотърновския изследователски център.
Припомняме на нашите читатели, че центъра в Малко Търново е едно от големите начинания на световно известния български учен проф. Александър ФОЛ. По негово предложение, Центърът бе предаден със всички свои активи - в собственост на една странджанска община. Идеята е, големият обем информация да послужи в развитието на всички общини от района.
ЕКОПАН е единствената българска фирма в отрасъла „Наука” на близо 2000 кв. км територия на страната.
В сътрудничество с БТПП, в началото на 90-те години тя осъществи някои от най-големите прояви на българо-турското бизнес-сътрудничество. Малкотърновската фирма остава единствената българска организация, която е организирала национално търговско  изложение в Истанбул.
Решението на БТПП е взето, за да подкрепи намерението на ЕКОПАН за създаването на Tink Tanks център, т.н. къща на идеи и проекти за развитието на Странджанския край. Бургаският бизнес първи ще има достъп до последните резултати, добити от нашата наука за Странджа и ще може активно да ги използва в новия програмен период на ЕС, съобщиха от ЕКОПАН.
„Всяко поколение ще се връща към и в Странджа, а автори ще пишат книги за нея, за да проверят сами себе си - доколко мислят и вярват в постоянното завръщане към старинната духовност, която е жива с добродетелите си.” Така блестящо Професорът нарече Странджа „Планината на вечното завръщане”.
В изданието „СТРАНДЖА - древност и съвремие” се съдържат над сто сведения за културни паметници, които могат да се превърнат в обекти на културен туризъм в региона.