НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 SCF BLACK SEA TALL SHIPS REGATTA 2014, ВАРНА: ПАРАД НА ВЕТРИЛАТА
Финалът на SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014, Варна: Парадът на ветрилата премина при много малко слънце, но при много положителни емоции. От 2010 г. насам Варненският залив не бе така изпълван с ветрила и с толкова много плавателни съдове. И най-важното: (почти) всичко приключи без всякакви проблеми и премеждия. Лекото напрежение, породено от различните желания на капитаните на ветроходите по отношение на реда на снемане от Пристанище Варна-изток и преминаване в строя на Парада на ветрилата си остава за вътрешна консумация на ръководството на регатата. Това, което от борда на VІР-кораба „Капитан І ранг Димитър Добрев” успяхме да видим, бе демонстрацията на руската яхта „Акела”, която без ветрила изпревари турския ветроход „Бодрум” минути преди той да премине пред официалните лица начело с президента на България Росен Плевнелиев. „Акела” премина без ветрила, само на двигател, като изненадващо маневрира и наруши предварително уточнения ред за преминаване. Дали руснаците искаха да си го върнат на турците заради създадените проблеми пред руския ветроход „Седов” при преминаването му през Босфора, не се разбра, но в крайна сметка и двата плавателни съда бяха приветствани от българския кораб по същия начин, по който бяха поздравени и останалите участници в парада.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Фоторепортаж на Пресиян ПАНАЙОТОВ
Под командването на 28-годишния капитан Делян Радев българската баркентина „Калиакра” уверено поведе Парада на ветрилата. С грациозен ход и с почти всички вдигнати ветрила екипажът показа уважение към хилядите зрители, към официалните лица на борда на VІР-кораба и към ръководството.
Ето го моментът, в който руската яхта „Акела” без ветрила участва в Парада на ветрилата, само за да изпревари турския ветроход „Бодрум”. На турския кораб запазиха самообладание и преминаха пред VІР-кораба както трябва.
Екипажът на руския ветроход „Надежда” успя да спусне и част от правите ветрила, което го направи още по-примамлив за фотообективите.
Румънският ветроход „Адорнате” – добър външен вид и приветлив екипаж.
Екипажът на „Рах Навар” не само бе най-екзотичен в проявите си на брега, но и сега се бе постарал да покаже кораба си в най-добра светлина.
Както и през 2010 г., руският ветроход „Мир” участва в парада само с вдигнати коси ветрила.
Румънският ветроход „Мирча” – още един претендент за призово място в клас „А”.
Английският ветроход „Йоханна Лукреция” вдигна всички ветрила още при излизането си от Пристанище Варна.
Украинската яхта „Тамара” участва в Парада на ветрилата, но няма да посещава руските пристанища Новорусийск и Сочи.
Испанският ветроход „Атила” – реплика на средновековен кораб, но със съвременно навигационно и комуникационно оборудване.
За съжаление, руският гигант „Седов” премина само с оскъдна част от „гардероба” на ветрилата си.
„Роял Хелена” премина с гордо развят национален трибагреник.
И „Крузенщерн” не показа голяма част от своите ветрила ...
Към стартовата линия!