НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ХРАБРИЯТ ФЕЛДФЕБЕЛ, СТАНАЛ ДЯДО НА ДВАМА
КАПИТАНИ ДАЛЕЧНО ПЛАВАНЕ

6 май е най-подходящата дата да разкажем на читателите на „Морски вестник” за един храбър български фелдфебел, който е дал пример не само на своите деца и внуци. Александър Цветков Първанов е роден на 8 януари 1879 г. във Враца. Служи в Българската армия до края на Първата световна война. Участва и се бие храбро в боеве по време на двете Балкански войни и в Първата световна война. В публикация на вестник „Вратчанско слово” от 31 декември 1942 г. за него се отбелязва, че има „многогодишна свръхсрочна военна служба, в която премина всички етапи на военната йерархия, за отлична и безукорна служба биде своевременно повишаван до най-високия чин и удостоен с всички Височайши награди”. А самата публикация е по повод на дейността на запасния фелдфебел в местното дружество на запасните подофицери „Христо Ботев”, на което е направил четири поредни дарения с обща стойност над 5000 лева.
За това как Александър Цветков Първанов е възпитавал своите деца, може да се напише отделен материал. За читателите на нашето издание обаче трябва да уточним, че двама от неговите внуци – братята Александър и Димитър, стават капитани далечно плаване.
Един от внуците на достойния българин не само носи трите му имена – Александър Цветков Първанов, но и е успял да запази голяма част от неговите отличия, снимки, документи и вещи. Така капитан далечно плаване Александър Цв. Първанов запазва и за следващите поколения спомена за своя дядо. Неотдавна той гостува на Военноморския музей и предаде на неговия директор д-р Мариана Кръстева вещи, свързани с военната биография на своя дядо. За това дарение ще разкажем по-късно в „Морски вестник”.
Атанас ПАНАЙОТОВ
Фелдфебел Александър Цветков Първанов.
Личната карта на запасния фелдфебел Александър Цветков Първанов като „участник във войните на фронта”.
Снимка на Александър Цветков Първанов, направена на 12 ноември 1915 г. във фотостудио в гр. Ниш.
На обратната страна на снимката е отбелязано, че е „за спомен от бойните полета в заетата от нас земя от бившата ни коварна съюзница Сърбия” ...
Публикацията във вестник „Вратчанско слово” от 31 декември 1942 г.
Орден „Св. Александър”, VІ степен, аверс, с който е удостоен фелдфебела.
Сребърния медал „За заслуга”, с корона, аверс, с който е удостоен фелдфебела.
Медалът „За отлична служба”, аверс, с който е удостоен фелдфебела.
Възпоменателният медал „За участие в Балканските войни 1912 – 1913 г.”, аверс, връчен на Ал. Първанов след декември 1933 г.
Възпоменателният медал „За участие във войната 1915 – 1918 г.”, аверс, връчен на Ал. Първанов след декември 1933 г.
Капак на часовника Longines, връчен на фелдфебела като награда за отлична стрелба.
Часовникът работи безупречно от годините на Първата световна война до сега!