НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 „ИСТОРИЧЕСКИ МОРЕТА” НА СВЕТЛИН НЕНОВ: В
ГАЛЕРИЯ „АКТИВ АРТ”

Изложбата „Исторически морета” на варненския автор Светлин Ненов в галерия „Актив Арт” се реализира като продължаващо културно събитие на Регатата Tall Ships, случила се във Варна между 30 април и 3 май 2014 г. Публиката има възможност да види експозиция, включваща двайсет композиции, изпълнени в техниката на маслена живопис. Сюжетите са на ветроходи, яхти и пристанища, внушаващи свобода, полет на смелостта, мъжеството и духа.
Началото на Регата Tall Ships е поставено през 1956 г. Организаторите от Великобритания се обединили около идеята, че морската надпревара ще спомогне за добрите взаимоотношения и разбирателство между младите хора от различни страни. От тогава Tall Ships се провежда традиционно всяка година, като в нея вземат участие ветроходи от цяла Европа, както и от други континенти. Авторът Светлин Ненов се вдъхновява от красотата и величието на корабите, от хоризонтите и морето, от чувството за свобода, за да ги пресъздаде със средства на живописта в един художествен свят.

Повече за автора: Светлин Ненов е  утвърден варненски художник.  Роден е през 1961 г. във Варна, завършил  Факултета „Изобразителни изкуства” във Великотърновския университет  „Св. Св. Кирил и Методий”. Живее и работи във Варна. Член е на Съюза на българските художници. Показвал е творчеството си в над 30 самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Носител е на следните отличия на тема маринистика: Трета награда на Национален конкурс на морска тематика - Варна (1992 г.), Втора награда на Национален конкурс на морска тематика - Варна (1996 г.), Трета награда на Международно биенале на морска тематика „Марина 98” - Одеса, Украйна (1998 г.), Първа награда на Национален конкурс на морска тематика - Варна (1998 г.).

Експозицията може да бъде видяна до 15 май 2014 г. в галерия „Актив Арт” - Варна, ул. „Дунав” 5

Още за маринистиката на Светлин Ненов в „Морски вестник”:
19 май 2010 г. Светлин Ненов с изложба на Морска гара Варна
21 май 2010 г. Светлин Ненов: Посвещавам изложбата на капитан Георги Георгиев
7 март 2012 г. Картина на Светлин Ненов „хвърли котва” в офиса на „Трайдънт Фрейт”
17 август 2013 г. Галерия „Арт Маркони“ представя „Притчи за рибарски лодки, мрежи и луна ... “На снимката: Светлин Ненов до една от своите картини от серията „Исторически морета”. Снимка МОРСКИ ВЕСТНИК