НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ОТКРИХА ПАМЕТНА ПЛОЧА НА КАПИТАН І РАНГ
ДИМИТЪР ДУДЕВ

По инициатива на Съюза на възпитаниците на военните на Негово величество училища, школите за запасни офицери и родолюбивото воинство и гражданство (СВВНВШЗОРВГ) - клуб гр. Варна, подкрепени от командването на ВМС, Българска военноморска конфедерация (БВМК) и Варненска и Великопреславска митрополия на 29.04.2014 г. се откри и освети паметната плоча на един позабравен изтъкнат военен моряк - капитан І ранг Димитър Дудев, командвал Беломорския военен флот на Царство България през периода 1941-1944 г. На тържествения ритуал присъстваха внукът на капитан І ранг Д. Дудев - Иван Грънчаров, почетният консул на Кралство Швеция в България Константин Даранданов, председателят на ГС на СОСЗР Варна вицеадмирал (р) Илия Попов, секретарят на ОС на СОСЗР Варна капитан І ранг (р) Константин Попов, секретарят на ИБ на БВМК капитан ІІІ ранг Пламен Петров, както и десетки членове на БВМК, СОСЗР - Варна и граждани.
Избраната за събитието дата 29.04. не е случайна. Именно на тази дата преди 73 години се предават във владение на Царство България Беломорието, Македония и Западните покрайнини. Със заповед на цар Борис ІІІ, на тази дата капитан І ранг Дудев е назначен за командващ бреговата охрана на Бяло море, с последваща след два месеца заповед е назначен за командващ Беломорската флотилия и много скоро след това пристига заповед за назначаването му за командващ на Беломорския флот.
След водосвета на плочата отец Дончо освети и знамето на БВМК.

ИБ на БВМК
Снимки Иван САВОВ
В чест на откриването на изложбата, във външната експозиция на Военноморския музей бе вдигната празнична разцветка от флагове. Снимка Силвия ЛАМБОВА
Паметната плоча на един позабравен изтъкнат военен моряк - капитан І ранг Димитър Дудев.
Момент от откриването на паметната плоча.
Под паметната плоча бяха поднесени венци и цветя.
Участието на Представителния духов оркестър на ВМС с диригент капитан ІІІ ранг Мирослав Трифонов направи събитието още по-вълнуващо.