НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ЗАЩО ПРЕЗ 1986 Г. 19 ДЕКЕМВРИ НЕ СТАНА
ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКИТЕ МОРЯЦИ?

На 26 ноември 1986 г., в навечерието на 19 декември (и тогава Никулден, по старому), главният механик на моторния кораб „Златоград” Стайко Стайков пише до редакцията на вестник „Труд”. В него посочва: „Факт(ът), че на 19 декември всички български моряци празнуват, а празникът не е официално признат от ЦСПС (Централен съвет на професионалните съюзи - бел. ред.), е парадоксален. В крайна сметка, този факт може да остане без внимание, но денят ще се празнува, защото докато има морета и океани, ще има и български моряци. И те ще празнуват своя ден.”
От в. „Труд” препращат писмото до ресорния професионален съюз, а там бюрократичната машина се задвижва доста трудно. И все пак, на 7 януари 1987 г. председателят на Централния комитет на професионалния съюз на работниците от транспорта в Н. Р. България  К. Кънчев отговаря до Стайко Стайков и изпраща копие от писмото до редакцията на „Труд”. Отговорът е, че утвърденият „с решение на ЦК на БКП, МС и ЦС на БПС” общ празник на работниците от транспорта „стана традиционен празник за всички работници и служители от автомобилния, водния, въздушния, железопътния и градския транспорт, на работещите в предприятията на транспортната промишленост”…
Отговорът на Стайков е по-лаконичен: „Др. К. Кънчев, Получих Вашия бърз и изчерпателен отговор на моето писмо от 26 ноември 1986 г. по повод празнуването на 19 декември като празник на българските моряци, за което Ви благодаря. Вашият отговор дълбоко ме впечатли и аз ще го давам на моите колеги-моряци да го четат, а за идните поколения ще го запазя като скъпа реликва на висша степен на бюрократизъм, а ние празника на 19 декември ще си го правим”.
Стайко Стайков изпълни своето обещание и предостави кореспонденцията си на поколенията, които през 2014 г. знаят много добре кога е празникът на българските моряци.

МОРСКИ ВЕСТНИК
Факсимилетата са ни предоставени от Стайко Стайков

Още за Стайко Стайков в „Морски вестник”:
Корабният механик Стайко Стайков - неуморният събирач на морски реликви
Факсимиле от писмото на главния механик на м/к „Златоград” до редакцията на вестник „Труд”.
Факсимиле от отговора на председателя на Централния комитет на професионалния съюз на работниците от транспорта в Н. Р. България К. Кънчев до Стайко Стайков и до редакцията на в. „Труд”.
Факсимиле от отговора на Стайко Стайков до К. Кънчев.
Стайко Стайков, актуална снимка