НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 НЕПТУНОВО ТЪРЖЕСТВО НА БОРДА НА КОРАБА „ВАСИЛ ЛЕВСКИ”
ПРЕЗ 1958 Г.

За моторния кораб „Васил Левски” (ІМО 5377068) е ставало неведнъж дума в „Морски вестник”. Основен принос за разработването на темата има к.д.п. Николай Йовчев. Обобщение на публикуваното до сега можете да намерите в: 3 април 2014 г. Моторният кораб „Васил Левски” (IMO 5377068) на снимка и на картина

Най-ранният спомен на к.д.п. Николай Йовчев е за плаване през 1959 г. Със съдействието на Евгени Донев - дългогодишен главен механик в Параходство „Български морски флот” и в няколко още чуждестранни шипингови компании, можем да предложим на читателите на „Морски вестник” фоторепортаж от плаване на моторния кораб „Васил Левски” година по-рано. По време на това плаване Евгени Донев, който е и фотолюбител, изпълнява длъжността трети механик.
Фоторепортажът е от м. януари 1958 г., когато екипажът на „Васил Левски” под командването на капитан Васил Кушев пресича екватора и моряците организират Нептуново тържество. Ролята на Нептун изпълнява третият помощник-капитан Ортодокси Василев. Каква вакса са използвали моряците, не е известно, но на кадрите личи, че успешно са се превъплътили в чернокожи дяволи от свитата на Нептун. От изражението на лицата личи доброто настроение и желанието на моряците да се повеселят от сърце.
„Морски вестник” благодари на г-н Евгени Донев за предоставената възможност да се върнем толкова години назад и да се запознаем с обстановката на борда на „Васил Левски” през 1958 г.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимките са от личния архив на главния механик Евгени ДОНЕВ
Нептун (третият помощник-капитан Ортодокси Василев), в компанията на най-черния дявол от своята свита.
Момент от Нептуновото тържество, в който има и танцов елемент.
Обща снимка за спомен в края на тържеството.
Доста метри корабно въже е разплел главния боцман за реквизити на участници в тържеството.
Моторният кораб „Васил Левски” с празнична разцветка от флагове в края на това плаване, Бургаски залив, 9 септември 1958 г.
И капитан Васил Кушев се снима за спомен с основните организатори на Нептуновото тържество.
февруари 2015 г.