НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ХУДОЖНИКЪТ-ФОТОГРАФ БОРИСЛАВ ЧОНКОВ НЕ Е
ЗАБРАВИЛ ЗА „МОРЕТО И МАШИНИТЕ”

Както вече информирахме читателите на „Морски вестник”, във варненската галерия „Актив-арт” бе открита изложбата „Ерозия” на художника-фотограф Борислав Чонков (30 януари 2015 г. „Ерозия”: изложба-фотография на Борислав Чонков). Нашият читател и приятел к.д.п. Евгени Игнатов ни подсети, че дългогодишният главен механик в Параходство „Български морски флот” и в „Океански риболов” Борислав Чонков и художникът-фотограф Борислав Чонков всъщност са едно и също лице. Затова с радост приветствахме автора на неговата изложба, а той обеща да ни гостува с подбрани фотографии на морска тематика. Потвърди, че не е забравял никога за „морето и машините”, нещо повече, има голямото желание следващата му изложба да бъде именно на морска тематика. „Морски вестник” ще помага с удоволствие, според своите възможности, разбира се, това начинание да бъде доведено до успешен край.
На откриването на изложбата присъстваха много морски хора, фотографи, журналисти, приятели, съученици, почитатели на творчеството на художника-фотограф. Борислав Чонков благодари на всички присъстващи и разкри една малка тайна, че моделите, които е снимал и след това е превръщал в картини, „са били момичета преди 25 - 30 години” - период, в който те се превръщат от фотомодели в част от произведения на изкуството. Авторът се пошегува с лека горчивина, че преди време е прочел една книга със заглавието „Как да се пенсионираме, докато снимаме актова фотография”, а сега сам може да напише книга на тема „Как можем да организираме една изложба само с една пенсия”... Когато е организирал своите изложби в чужбина и е търсил спонсорството на някоя банка, винаги е получавал не само съдействие, но и благодарност, че е предпочел именно тази банка. А у нас ...
Всъщност, великолепната изложба на Борислав Чонков е само още едно категорично доказателство, че истинско изкуство може да се твори и в условията на икономическа, финансова и най-вече - духовна криза.
Атанас ПАНАЙОТОВ
Снимки автора
Художникът-фотограф Борислав Чонков не е забравял никога за „морето и машините”.
К.д.п. Евгени Игнатов (в ляво) е бил втори помощник-капитан, а Борислав Чонков - главен механик, когато на 7.07.1977 г. под командването на капитан Атанас Папазов във Варна приемат новопостроения моторен кораб „Витоша”.
Съученикът на Борислав Чонков - о.з. капитан І ранг Божидар Недялков (в ляво), също бе сред тези, които поздравиха автора с поредната му успешна изява.
февруари 2015 г.