НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 In Memoriam:
СБОГОМ, ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ!

С К Ъ Р Б И М
Отиде си първият демократично избран президент и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България д-р  Желю ЖЕЛЕВ
Д-р Желю Желев - почетен член на Съюз „Атлантик”
Президентът (1990-1997 г.) Желев се превърна в символ на българската демокрация, в стратег и гарант на мирния преход, в уважаван и мъдър държавник, обединил нацията в съдбовен исторически момент.
Д-р Желев е изтъкнат философ и историк, оставил няколко  изследователски труда и мемоарни книги. Бе удостоен с почетни титли на университети от четири континента и с редица държавни отличия.
Като върховен главнокомандващ на Въоръжените сили д-р Желев предложи и осигури деполитизацията на Българската армия, с което елиминира вероятността българи отново да вдигнат оръжие срещу българи и страната да се свлече в тресавището на десетилетни междуособици. Въведе политическото ръководство и гражданския контрол над силовите ведомства. Положи усилия командният състав да бъде изолиран от опити за вторична партизация и въвличане в политически интриги. Полагаше грижи да не бъдат орязвани социалните придобивки на военнослужещите. Подпомогна изработването и подписа  първия европейски Закон за отбраната и въоръжените сили.
Пръв подаде ръка на руския реформатор Борис Елцин и подпомогна опитите му да изведе страната си от блатото на комунистическия тоталитаризъм.
Вложи огромна енергия и вяра за приобщаване на страната ни към евроатлантическите ценности и за приемане на Република България в НАТО.
В личния си живот подкупваше с непресторената си доброта, човечност, безукорна честност, толерантност и скромност. ПОКЛОН пред светлата Ви памет, господин президент!
Съюзът на офицерите от резерва „Атлантик” изказва съболезнования на семейството и близките на д-р Желев и заедно с тях скърби за непрежалимата ни загуба.

Почетен председател, почетни членове
и Управителен съвет на Съюз
„Атлантик”
София
31 януари 2015 г.
февруари 2015 г.