НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 февруари 2015 г.
КРУИЗНИЯТ ЛАЙНЕР COSTA RIVIERA ВЪВ ВАРНА (30 МАЙ 1997 Г.)
Посещенията на големи круизни лайнери във Варна не са от вчера. Наскоро дигиталният архив на „Морски вестник” се попълни с интересна снимка: круизният лайнер Costa Riviera във Варна (30 май 1997 г.). По това време той е все още един от луксозните и популярни пътнически кораби и посещението му е отразено от местните медии.
Costa Riviera (в някои сайтове го изписват слято - CostaRiviera) е спуснат на вода на 24 септември 1961 г. в корабостроителницата Fincantieri Monfalcone (стр. № 1863), Италия, а е предаден за експлоатация на собственика Lloyd Triestino's Genoa за обслужване на линията Генуа - Сидни (Австралия) през октомври 1963 г. под името Guglielmo Marconi. През 1976 г. лайнерът е ангажиран за обслужване на линията Неапол - Бразилия от компанията Italia Line. Биографията му като линеен пътнически кораб приключва през 1979 г., когато е взет от компанията Italia Crociere за експлоатация като круизен лайнер. Резултатите обаче от круизните му плавания не са задоволителни и Guglielmo Marconi е продаден на компанията Costa Armatori през 1983 г.
След двегодишна реконструкция и обновление лайнерът получава името Costa Riviera е изпратен да поддържа круизните маршрути между Аляска и Карибските острови. През 1993 г. е нает за съвместна експлоатация с American Family Cruises за семеен туризъм пак в този регион и за кратко време плава под името American Adventure. И тук експериментът не излиза на печалба и корабът се завръща в Генуа през 1994 г. където възстановява името си Costa Riviera и започва рейсове като круизен лайнер по маршрути между различни европейски пристанища. Тогава, през 1997 г., посещава и Варна. По това време плава под либерийски флаг и негов собственик е Prestige Cruises. През 2000 г. отново вдига италиански флаг като собственост на Costa Crociere. Но лебедовата му песен продължава само две години. Новите лайнери на компанията се налагат в круизния туризъм, а ветеранът е продаден на компанията VCT Kingstown, която му дава името LIBERTY, но само за да го продаде малко по-късно за скрап. Последният рейс на кораба е до Аланг, Индия, където пристига на 7 март 2002 г.
Максималната дължина на Costa Riviera е 213,7 м, а широчината - 28,7 м. Корабът е двувинтов и развива максимална скорост от 24 възла.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Круизният лайнер Costa Riviera във Варна (30 май 1997 г.). Както се вижда от снимката, дължината му от 213,7 м далеч надхвърля възможностите на първо корабно място в Пристанище Варна-изток.