НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 Форумът обедини знаково представители на централната и местната власт, бизнеса, научната общност и неправителствения сектор.
На снимката от дясно на ляво: Никола Вълчанов, представител на Красимир Станев - Изпълнителен директор на „Албена“ АД,
доц. д-р инж. Никола Добрев - председател на Съвета на директорите на КЦМ 2000 АД и председател на Надзорния съвет на КЦМ АД (почетен гражданин на Асеновград), Петър Кънев - председател на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм, д-р Емил Караиванов - кмет на община Асеновград, доц. д-р Соня Алексиева - департамент „Бизнес администрация”, Нов български университет, модератор на форума, Васил Караджов - председател на ЦКТ „Тракея”, доц. д-р Красимира Кръстанова - декан на ФИФ на ПУ „Паисий Хилендарски“, д-р Стефан Пейков - ръководител на Програмно-координационен център за научни изследвания - ЕКОПАН, организирал форума „Света на черноморските вина“.
ЗАВЪРШИ ПЪРВИЯТ НАУЧЕН ФОРУМ „ВИНО И КУЛТУРЕН ТУРИЗЪМ”
Новосъздаденият потенциал на бургаските пристанища може да бъде използван за по-активно икономическо и културно сътрудничество с Грузия

Асеновград направи още една успешна стъпка към титлата „Световна столица на мавруда“. Завърши първият научен форум на тема „Вино и културен туризъм”. Центърът за култура и туризъм ТРАКЕЯ събра учени, политици и предприемачи. Пред тази взискателна аудитория бяха изнесени 18 доклада от различни области на знанието за виното. Интердисциплинарният подход позволи да се разкрият различни аспекти на идеята - Асеновград  да възстанови своята европейска слава и признание на елитен винарски център на Балканите.
В работата на форума, освен поканените експерти, взе участие народният представител от Бургаски многомандатен избирателен район - инж. Петър Кънев, председател на Комисията по икономическа политика и туризъм на НС. В рамките на програмата П. Кънев и Н. Пр. Симон, игумен на Бачковската Света обител, обсъдиха проблеми на манастира като център на религиозен и поклоннически туризъм.
Петър Кънев, който е представител на Р. България в Пapлaмeнтapнaтa acaмблeя зa Чepнoмopcкoтo икoнoмичecкo cътpyдничecтвo (ПАЧИС), предложи Община Асеновград и Бачковският манастир да потърсят - въз основа на обща културна история, нови възможности за по-активно икономическо и културно сътрудничество с Грузия, използвайки новосъздадения потенциал на бургаските пристанища.
След официалното закриване на форума, участници и гости станаха свидетели на чудото „Вино от чешма“ - в навечерието на Трифон Зарезан от градската чешма „Рибките“ до църквата „Света Богородица Благовещение“ в Асеновград за трета поредна година потече вино вместо вода. А след това всички се присъединиха  в „Шествие на винарите“ до градски площад „Акад. Николай Хайтов“ и в тържествата, организирани от община Асеновград по повод предстоящия празник Трифон Зарезан, съобщават от Центъра за култура и туризъм „Тракея”.
февруари 2015 г.