НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 СНИМКИ НА КАПИТАН ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ И НА
АНГЕЛИНА БАЛТОВА НА БОРДА НА ТАНКЕРА
„ХАН АСПАРУХ”

Дигиталният архив на „Морски вестник” скоро получи интересно попълнение: снимки на големия български ветроходец капитан Георги Георгиев и на Ангелина Балтова - първата българка, застанала на мостика на търговски кораб. Снимките са направени на борда на танкера „Хан Аспарух” (Khan Asparukh - IMO 7346647), застанал на котва във Варненския залив. Домакин на двамата гости на борда е първият капитан на танкера - капитан далечно плаване Видьо Видев. Най-вероятно снимките са направени през пролетта на 1979 г., когато беше в ход пропагандната акция за афиширане на успехите на социализма по повод 35-та годишнина от 9 септември 1944 г.
На едната от снимките се вижда и още един фотограф, което показва, че резултатите от пропагандната акция са предоставени на повече от едно средства за масова информация. Около година по-късно капитан Георги Георгиев отплава в отвъдното. Независимо от пропагандния си характер, снимките са важни за нашата морска история, защото ни представят три емблематични фигури за българското търговско корабоплаване през 80-те години на ХХ век.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимките са от дигиталния архив на
„Морски вестник”
февруари 2015 г.
К.д.п. Видьо Видев, Ангелина Балтова и капитан Георги Георгиев на мостика на „Хан Аспарух“. Капитан Георгиев е в официалната (парадната) бяла униформа със звездата на „Герой на Народна република България“, което показва, че снимките са с официален характер.
К.д.п. Видьо Видев и Ангелина Балтова (с униформата на старши помощник-капитан) на мостика на „Хан Аспарух“.
Както се вижда от този кадър, фотосесията е била не само за един фотограф.
К.д.п. Видьо Видев и капитан Георги Георгиев на мостика на „Хан Аспарух“. Ясно се вижда начинът на изписването на името на 100 000-тонния танкер.
Капитан Георги Георгиев и Ангелина Балтова на мостика на „Хан Аспарух“. В този момент капитан Георгиев вече не е издържал и е запалил цигара …
Капитан Георги Георгиев се запознава с част от оборудването на танкера.
Снимка за спомен с приятели, „извън протокола“. С бялата риза е камариерът Данчо, а с разветия перчем е рулевият Васил Маджаров, по-късно боцман на химикаловоза „Бетълджойс“.