НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 МЛАДИ ПРЕДПРИЕМАЧИ ДАДОХА ЦЕННИ
ПРИМЕРИ ОТ СВЕТА НА ПРИЛОЖИМИТЕ
ИНОВАЦИИ

„Солвей Соди“ организира отворен семинар във Варна в рамките на Академия „Иновация в действие”

На 25 февруари 2015 г. Академия „Иновация в действие” проведе отворен семинар на тема „Приложими иновации - знание и примери от България” във Варна. Лекциите имаха за цел не само да вдъхновят, но и да подготвят младите хора да създават и развиват устойчиви иновации. На събитието бяха представени и възможностите за безплатно участие в работилниците по иновации на Академията през март и април. Kандидатстването по проекта е активно до 10 март т.г. на уеб адрес www.innovationinaction.eu

Отвореният семинар беше първата обучителна част в Академията. Основните теми, включени в програмата, бяха:
- Какво е иновация и какво не е? Защо създаването на иновации е по-лесно, отколкото изглежда?
- Типове иновации и тяхната приложимост в практиката.
- Примери от реалната практика. Защо и в България може да се случат? Къде е разковничето на добрата идея и успешната реализация?
Участници в отворения семинар във Варна бяха Спирос Номикос, изпълнителен директор на „Солвей Соди“ и Мениджър на годината за 2014 г., Анелия Димова, директор „Човешки ресурси” на „Солвей Соди”, Цветелина Тенева, съосновател на The Business Institute, Пламен Борисов, отговорен за иновационния процес и заместник производствен директор на „Солвей Соди“ и филиали, Магдалена Михалева, продуктов дизайнер, автор на проекта „Детска площадка от рециклирани материали” - първа награда в Академия „Иновация в действие `2012-2013“.
Г-н Номикос сподели примера на групата „Солвей” в иновациите: „Не е случайно, че именно „Солвей Соди” стартира „Иновация в действие”. Като част от групата „Солвей” иновациите са част от нашето ДНК. Компанията дава началото си от малък семеен бизнес в Белгия. Създадена е от 20-годишния тогава Ернест Солвей, който изобретява нов метод за промишлено производство на калцинирана сода, без която днес нямаше да имаме стъкло. Ернест Солвей е човек с дух и упоритост да опитва отново и отново да се учи от грешките си и да търси начин да направи нещата по-добре. Винаги е подкрепял както научните, така и социалните иновации. През 1903 г. г-н Солвей създава Solvay Business School, инициира световни конференции по физика. Най-известната от тях се провежда през 1927 г., когато 17 от 29-те участници са носители на Нобелова награда. Разбира се, не е нужно да бъдеш Нобелов лауреат, за да си иновативен. Да имаш добри идеи, обаче, не е достатъчно. Реализацията на идеите е много важна. Това е сложен процес, който изисква различни ресурси и много добро планиране. Ето защо основната цел на нашия образователен проект е да се научим как новите добри идеи да стават реалност”.
„Говорейки за иновации, бих искала да дам пример с един от последните такива проекти, с които компанията ни се гордее. Това е създаването на соларния самолет, наречен „Solar Impulsе”. „Солвей” е водещ партньор в този проект и в началото на март т.г. самолетът ще направи своя първи околосветски полет, без да използва капка гориво. Целта на този полет е трупането на знания, основно научни, но и практически, а след това анализирането на резултатите да бъде приложено на практика. По аналогичен начин се надявам, че „Иновация в действие”, давайки допълнителни знания, умения и ценни контакти на участниците в проекта, ще допринесе светът да стане по-добро място за живот”, сподели Анелия Димова.
„Думата „иновация” става все по-модерна и за това има причина. Животът ни става все по-забързан, всичко около нас се променя непрекъснато. Това означава, че иновациите днес вече са ежедневие - факт, който изглеждаше невероятен преди 10 години. Още повече, за разлика от откритията, които се случват рядко и на малко хора, всеки от нас във всеки един момент може да създаде иновация.

февруари 2015 г.
Спирос Номикос, изпълнителен директор на „Солвей Соди“ и Мениджър на годината за 2014 г.
Анелия Димова, директор „Човешки ресурси” на „Солвей Соди”.
Цветелина Тенева, съосновател на The Business Institute.
Достатъчно е да има знанията, уменията и вдъхновението да сътвори нещо ново”, каза Цветелина Тенева.
„Солвей” разполага с много добра програма за развитие на иновациите. Всички хора в компанията имат възможност да предложат иновация, която ще подобри процесите и работата. При постъпване на предложение от служител то се разглежда детайлно и в доразработката му участва екип от експерти, за да бъде успешно внедрен”, разказа Пламен Борисов и допълни: „Целта ни с тази инициатива е да споделим какво знаем и какво правим добре, с което да дадем опорна точка за надграждане”.
Идеята на лектора Магдалена Михалева за оборудване на детски площадки от рециклирани материали се ражда и развива по време на първото издание на Академията. Нейната реализация се оказва най-голямата иновация - “социално инженерство”: начинът, по който живеещите в един квартал могат да обединят усилия за облагородяване на средата на своите деца.
„Вярвайте в мечтите и идеите си, това е начинът да ги реализирате! Академията дава необходимите знания за това как да структурирате всички детайли, свързани с иновативния ви проект. След осъществяването на площадката, повечето хора се заеха да я пазят и добавят нещо от себе си, за да подкрепят идеята”, сподели своя опит Магдалена Михалева.
Като част от Aкадемия „Иновация в действие”, отворен семинар се проведе и в гр. София. В него лектор отново бе Спирос Номикос. Другите говорители бяха Христо Алексиев, предприемач, основател на Playground Energy, и Делчо Делчев, съосновател на сдружение „Трансформатори“. Семинарът може да бъде гледан онлайн на следния уеб адрес: https://www.youtube.com/watch

За „Солвей Соди“ АД
„Солвей Соди“ АД е едно от най-големите индустриални предприятия в България и най-големият завод в Европа за синтетично производство на калцинирана сода с номинален капацитет от 1,5 милиона тона сода годишно. Дружеството е един от най-големите инвеститори в България, осигуряващ 1% от националния износ.
„Солвей Соди“ е част от международната химическа група „Солвей“ - лидер в иновациите и устойчивите иновативни практики. Един от най-значимите проекти на „Солвей“ е създаването на Solar Impulse („Солар Импулс”), самолет, проектиран да лети със слънчева енергия, без да използва гориво и да причинява вредни емисии. Solar Impulse е единственият „слънчев” самолет в света. Още от 2004 г. „Солвей“, като водещ технологичен партньор и главен спонсор на проекта, го подкрепя, предоставяйки опита на своите инженери с 11 продукта, с около 20 приложения и с общо над 6000 части. В началото на март т.г. „Солар Импулс” ще проведе първия си полет около света.