НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 КОЙ МАЛЪК ПЪТНИЧЕСКИ КОРАБ НА БМФ Е БИЛ „БЯЛАТА ЛЯСТОВИЦА” ПРЕЗ 1986 Г.?
По време на Националната седмица на морето през 1986 г. Параходство „Български морски флот” организира за децата на своите служители кратко плаване с кораба „Бялата лястовица”. Корабът акостира на брега в близост до Аспаруховския парк. По време на плаването актьори (може би от Кукления театър във Варна) занимават децата, а след слизането на брега забавленията продължават в Аспаруховския парк. За съжаление, тази интересна проява не намира място на страниците на тогавашния вестник „Маяк” и сега можем само да гадаем кой малък пътнически кораб на Параходство БМФ е бил временно наречен „Бялата лястовица”?
Сравнителният анализ на външния вид на сродните плавателни съдове показва, че най-вероятно това е бил „Кранево” (с предишно име „Балчик”). Най-сигурното доказателство е конфигурацията на фенестрините на рулевата рубка (тя и мостик), която е различна при иначе еднотипните кораби („Каварна”, „Балчик”, „Мичурин”, „Максим Илиев” и „Жечка Карамфилова”) построени в Държавната корабостроителница във Варна през периода 1947 - 1948 г.), но все пак, нека не прибързваме.
„Каварна” отпада, защото още през 1975 г. е преместен в язовир „Георги Трайков” (днес „Цонево”) и получава името „Вълчан войвода”. „Жечка Карамфилова” отпада, защото вече е предаден на УПМКАП. Приложените снимки на „Мичурин” и „Максим Илиев” показват, че конфигурацията на фенестрините на рулевата рубка е различна от тази на „Бялата лястовица”. Съвпадението на тази конфигурация е налично само при „Каварна” (бивш „Балчик”).
И все пак, може би някой от читателите на „Морски вестник” е на друго мнение?
Атанас ПАНАЙОТОВ
Актьори веселят децата на борда на „Бялата лястовица” по време на краткото плаване.
„Бялата лястовица”, застанал на брега на канала „Море - езеро”, недалече от Аспаруховския парк. Ясно се вижда импровизираното ветрило, върху което е нарисувана бяла лястовица.
Още един ракурс към „Бялата лястовица”, който ни помага да видим добре конфигурацията на фенестрините на рулевата рубка (тя и мостик).
„Бялата лястовица” по време на плаването в канала „Море - езеро”. Тук най-добре се вижда нарисуваната бяла лястовица върху импровизираното ветрило.
Участниците в начинанието поемат към Аспаруховския парк.
Момент от забавленията в Аспаруховския парк.
Пътническият кораб „Балчик” (по-късно „Каварна”), снимката е направена през 1967 г. Тук ясно се вижда конфигурацията на фенестрините на рулевата рубка.
Пътническият кораб „Мичурин”. И тук се вижда добре конфигурацията на фенестрините на рулевата рубка.
Пътническият кораб „Максим Илиев”, снимката е направена през 1973 г.