НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 АТРИБУТ ОТ БЪЛГАРСКИ СТРАЖЕВИ КОРАБ КРАСИ
ВАРНЕНСКО ЗАВЕДЕНИЕ

Посетителите на това заведение не винаги се заглеждат в този предмет. Той е кротнал на ниското, под националните носии, а когато има оркестър, остава скрит зад него. А предметът е интересен - държавният герб на България до преди 1989 г. Изработен от метал, с ясни следи от три дупки, чрез които е бил закрепен - къде? На корпуса на боен кораб - по-точно на стражеви кораб (проект 50), единият от трите, които бяха на въоръжение в Българските Военноморски сили: „Дръзки”, „Смели” и „Бодри”.
Започнах службата си като лейтенант на „Смели”, а след това като журналист много пъти съм плавал и на трите. Намерих в колекцията си моя снимка на „Дръзки”, който се връща от плаване в Средиземно море. На кърмата добре се вижда закрепеният държавен герб. А на спасителния пояс на леера над кърмата има надпис „СКР 15”, а реалният му бордови номер бе 31, както си личи от поставката (тумбата), поставена на брега (вижда се половината от двете цифри). Такива „хитринки” се прилагаха за объркване на „евентуалния противник”, но кой им вярваше, е отделен въпрос.
Като видях герба, стоял на кърмата на единия от трите стражевика, се замислих. От една страна, дали точно тук е мястото на този атрибут, а от друга страна - защо пък не, след като никой друг не се е сетил да го съхрани някъде другаде - например в музейната сбирка на дивизиона, в чийто състав бяха „Дръзки”, „Смели” и „Бодри”. По-добре тук, в заведението, отколкото на режището в Алиага, където отдавна би станал на капки течен метал.
Атанас ПАНАЙОТОВ
Снимки автора