НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 С ВОЕНЕН РИТУАЛ И МОЛЕБЕН БЕ ОТБЕЛЯЗАНА 150-ТА ГОДИШНИНА НА МОРЯШКИЯ ХРАМ ВЪВ ВАРНА
Вчера, 6 декември - Никулден, във Варна бе възстановена една традиция, прекъсната в средата на миналия век. Денят на моряците и рибарите бе отбелязан с военен ритуал и молебен за здравето и силата на военните моряци пред моряшкия православен храм „Св. Николай Чудотворец” на бул. „Св. Княз Борис І” № 35. С това бе отбелязана и 150-та годишнина от изграждането на православния храм. Както някога, военният ритуал бе изпълнен от курсанти от Висшето военноморско училище. Техният почетен караул бе приет от началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов. Молебенът бе отслужен от Негово високо преосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Сред официалните лица бяха още командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, заместник-командирът на ВМС комодор Коста Андреев, адмирали и морски офицери от запаса, депутати, представители на областната управа и общината.
След молебена, походна кухня и личен състав от свързочното формирование на ВМС участваха в приготвянето на Никулденска трапеза, която включваше рибена чорба по класическа моряшка рецепта.
Снимки МОРСКИ ВЕСТНИК
Още преди началото на ритуала и молебена, десетки варненци пристигнаха край храма „Св. Николай Чудотворец”.
В ритуала участваха Представителният духов оркестър на ВМС и почетен караул от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”.
Походната кухня вече е „под пара” ...
Мощи на Св. адмирал Ф. Ушаков, икона на този светец и на Св. Николай Чудотворец са готови за началото на литийното шествие.
Иконата на Св. Николай Чудотворец зае централно място по време на ритуала.
Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов и изпълнителният директор на Параходство „Български морски флот” АД к.д.п. Александър Калчев в разговор с духовници преди началото на молебена.
Момент от молебена за здравето и силата на военните моряци.
Молебенът бе отслужен от Негово високо преосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.
От десетилетия моряшкият православен храм „Св. Николай Чудотворец” не бе обграждан от такова множество.
Походна кухня и личен състав от свързочното формирование на ВМС участваха в приготвянето на Никулденска трапеза, която включваше рибена чорба по класическа моряшка рецепта.
Опашката от желаещи да опитат рибената чорба не свърши, докато не бе раздадено цялото количество в казаните.
Проведоха се и няколко импровизирани срещи на випуски от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”. На срещата на този випуск имаше и двама приятели на „Морски вестник” - инж. Иван Генов и инж. Ангел Анегностиев.