НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ИНТЕРЕСНА СНИМКА НА КОРАБА „БАЧО КИРО” В ПРИСТАНИЩЕ БУРГАС ОТ СРЕДАТА НА МИНАЛИЯ ВЕК
Фотоархивът на „Морски вестник” се попълни с нова снимка, на която се вижда моторният кораб „Бачо Киро” (ІМО 5414921), който след приемането му през 1963 г. (за известно време) става най-големият ни сухотоварен търговски кораб. Корабът е застанал на борд на друг кораб в Пристанище Бургас. А на самия „Бачо Киро” са застанали (на левия му борд) няколко плавателни съда. Най-отчетливо се вижда застаналият в района на кърмовата надстройка моторен кораб „Ропотамо” (ІМО: 6521874), приет през 1960 г. Най-вероятно той е застанал на борда на „Бачо Киро” поради липса на свободно кейово място. Малко по-напред е застанал малък моторен кораб с дървен корпус от типа на плаващата ремонтна работилница „Батова”, но името на борда не може да бъде добре разчетено. Спуснатият трап на левия борд подсказва и за възможността на борда на големия кораб по това време да се извършва някакъв ремонт. Между двата малки кораба има и още едно малко плавателно съоръжение, което трудно може да бъде идентифицирано.
Самият „Бачо Киро” е пристигнал в Пристанище Бургас добре натоварен, но само с транспортни средства, разположени върху главната му палуба. Иначе корабът има още резерв (за приемане на товар) до достигане на главната му товарна водолиния. Товарът на палубата е интересен - зачохлени транспортни средства, които биха могли да бъдат и военна техника, но това не е задължително. Такъв товар по това време би могъл да постъпи единствено по линията България - СССР, където временно е изпратен „Бачо Киро”, който по принцип поддържа други линии на Параходство „Български морски флот” през този период.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Моторният кораб „Бачо Киро” (ІМО 5414921) в Пристанище Бургас. Снимката е направена през 60-те години на ХХ век и е от архива на „Морски вестник”.