НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 МАЙКА (КО-ШКИПЕР) И СИН (ЧЛЕН НА ЕКИПАЖ) ЩЕ ПОЛУЧАТ ЗЛАТНИЯ ГЛОБУС „КОР КАРОЛИ” ЗА 2015 Г.
Официално съобщение на Комисията за определяне на носителя на наградата „Златен глобус” към Фондация „Кор Кароли” за 2015 г. и на Комисията за определяне носителя на наградата „Тинко Трифонов” за журналистика на морска тематика

На  08.12.2015 г. комисията за определяне победителя за наградата Златен глобус „Кор Кароли” се събра в следния състав:
Каролина Георгиева, председател и членове:
кап. Стефан Методиев
к.д.п.  Тома Томов
Пламен Георгиев
Илко Овчаров
Хенрих Кокончев
Георги Михов (носител Златния глобус 2014)

Поради отсъствие от страната и невъзможност за контакт (прекосява Атлантика с яхта от изток на запад) на заседанието не присъства д-р Васил Куртев.
Преходната награда „Златен глобус” на Фондация „Кор Кароли”. Снимка Пресиян ПАНАЙОТОВ
Като припомни регламента на Фондацията за избор на победител за „Златния глобус” и като се убеди в безпристрастността на членовете си, комисията разгледа представените седем кандидатури по реда на постъпването им:

Яхта „Хоку Кеа“ със шкипер Станимир Шпеглер
Кандидатурата не беше разгледана, тъй като плаването е извършено през 2013 година и не отговаря на Правилата.

Яхта „Милена” със шкипер Кирил Киров
Яхта „Милена” със шкипер Кирил Киров и екипаж от двама души за плаването от Поморие до островите Зелени нос и обратно за периода от 29.10.2014  до 24.03.2015 година. Посетени са пристанищата Палермо (Италия), о-в Майорка, Беналмадена и Фуенхерола (Испания), Лас Палмас (Гран Канария), Соу и Миндело Сан Винсент (Зелени Нос), Йеро, Плая бланко и Ланзароте (Канарски острови), Естепона (Испания), Алмерия, Торевеха вила симиус (о-в Сардиния, Италия), о-в Закинтос, Киото, Коринт канал и Лаврион (Гърция), Царево, Поморие. За 146 дни са проплавани 8552 мили.
Плаването е осъществено през зимен сезон с преобладаващи силни насрещни ветрове. Имат един по-сериозен технически проблем поради навиване на рибарска мрежа на винта.
Плаването е планирано до Нос Хорн, но не се осъществява по финансови причини. Яхтата и екипажът се завръщат в Поморие невредими.

Александър Бачев, състезател в клас „Кайтбординг”
Александър Бачев, на 18 година, от София, ученик в 12-ти клас в Софийска математическа гимназия. Занимава се с кайт от 6 години, през 2014 година прави първите си сериозни успехи (сред мъжете 9 място на световното първенство в Истанбул, 10-то на Европейското в Полша и 6-то на Световната купа на ISAF в Абу Даби).
През тази година, освен че се класира на 2 място във възрастовата си група (до 21 години) и на Световното, и на Европейското първенство, той доказа, че е в световния елит като в общото класиране на тези две състезания е на 5 място сред мъжете.

Яхта „Анка 1” със шкипер Адриан Албу, ко-шкипер Кристина Баракова-Албу и екипаж синът им Александър Габриел Албу (10 год.)
Яхта „Анка 1” е произведена в Турция с максимална дължина 11,20 м, ширина 3,9 м , бруто тонаж 11 БТ, регистрирана е в САЩ, щат Делауеар. Плаването се извършва от 20.06.2015 с отплаване от Кюрасао до 17.11.2015 с пристигане в Брисбън, щат Куинсланд, Австралия, като за тези 5 месеца прекосяват Карибско море и Тихият океан, проплават 9500 мили и посещават повече от 20 острова в 7 държави. Претърпяват скъсване на ванта, сблъскване с кит и повреда на рулевото устройство, но без сериозни последици, благодарение на бързите им и професионални реакции.
Екипажът се състои от трима души - Адриан Албу, румънски гражданин със статут на постоянно пребиваващ в Р. България, съпругата му Кристина Баракова-Албу и синът им Александър на 10 години. Живеят от няколко години в Австралия.

Европейско първенство за младежи по ветроходство на клас 420 и олимпийски клас 470 с домакин Яхт-клуб „Порт Бургас”.
Състезанието се провежда от 07 до 15 август 2015. В организирането участват Община Бургас, Пристанище Бургас, Българска Федерация по ветроходство и др. Състезават се 220 лодки с 440 състезатели от 33 страни. Организацията е отлична. Прави впечатление изключителния медиен интерес и широкото отразяване в преса, електронни медии и социални мрежи, което се дължи най-вече на Icarus Sailing Media. Към кандидатурата са приложени извадки от задълбочени анализи на Икарус.

Яхта „Фурия” с шкипер Румен Котов и екипаж Деян Зайков
Яхта „Фурия” е модел Луфе 37, построена през 2014 година в Дания, макс. дължина 11,18 м, ширина 2,75 м, водоизместване 4 тона, основна ветрилна площ 50 кв.м. собственост на Румен. Отплава от Бургас през август т.г. с дестинация Канарски острови, за да вземе участие в Atlantic Rally of Cruisers (ARC). При преход от 110 мили в гръцки води Румен плава сам, останалото през Сардиния и Гибралтар е заедно с Деян. На 10.11 пристигат в Лас Палмас (Гран Канария). Плаването е от около 2600 мили и безаварийно, като изключим неизбежните малки инциденти с ветрилата.

*За сведение: Яхта „Фурия” участва в Atlantic Rally of Cruisers (ARC) с екипаж от трима души - Румен, Деян и присъединилият се в Лас Палмас известен наш ветроходец Михаил Копанов. Екипажът се представи превъзходно, финишира вчера, 08.12.2015 първи в класа си като остави втория на повече от 120 мили зад себе си. За съжаление, според Правилата на Златния глобус кандидатури могат да се приемат до 24:00 часа на 01 декември и това забележително постижение на българското ветроходство ще остане за разглеждане догодина.

Валентин Николов с екипаж от 9 души за отлично представяне в състезания на килови яхти
Известният бургаски ветроходец и бивш председател на БФВ заедно със своя екипаж пожънаха добри успехи през 2015 година - републикански шампион в клас IRC2 с яхта „Феникс”, а в 26-то издание на Marmaris Race Week 24-30 октомври с наетата яхта „La Loba” (модел Х-412, макс.дължина 12,90 м, построена 1997 г) се класираха на 2-ро място в класа си от 10 лодки. Състезанието е много посещавано от руски и европейски екипажи, тази година 129 яхти.
След задълбочен анализ и обсъждане достойнствата на внесените кандидатури, комисията с явно гласуване взе следното решение и определи:

I.Награждава с почетна грамота:
Яхта „Милена” със шкипер Кирил Киров - за плаването от България до о-ви Зелени нос и обратно.
Александър Бачев - за постигнати забележителни спортни резултати и класиране сред първите 10 в ранк листа на ISAF за 2015 година.
Европейско първенство за младежи по ветроходство на клас 420 и олимпийски клас 470 с домакин Яхт-клуб „Порт Бургас” - за отлична организация на проявата и широко медийно разпространение.
Яхта „Фурия” с шкипер Румен Котов и екипаж Деян Зайков - за безаварийно плаване от България до Канарските острови.
Валентин Николов и екипажа му - за постигнати спортни постижения в киловото ветроходство през годината.

II.Фондация „Кор Кароли” награждава със специална награда плакет за значителен принос към българския ветроходен спорт и във връзка със 70-годишния му юбилей проф. Камен Фильов - състезател, международен съдия,  почетен председател на Българска Федерация по ветроходство и дългогодишен член и председател на редица ръководни звена на ISAF (Международната Федерация по Ветроходство).
III.Фондация „Кор Кароли” награждава със специална награда плакет за значителен принос към българския ветроходен спорт и във връзка със 70-годишния му юбилей Никола Александров - състезател със забележителни постижения в клас „Летящ холандец”, треньор на националния отбор, дългогодишен секретар на БФВ, клубен деятел, обучил и възпитал поколения успешни ветроходци.
IV.Определя за носител на преходната награда Златен Глобус „Кор Кароли”  за най-добро морско ветроходно постижение за 2015 година Кристина Баракова-Албу, ко-шкипер и Александър Албу, екипаж на яхта „Анка 1” със  шкипер Адриан Албу за плаването им от о-в Кюрасао до Австралия.

В изпълнение решение на Управителния съвет на Фондация „Кор Кароли”, на 08.12.2015 комисията за определяне носителя на наградата „Тинко Трифонов” за журналистика на морска тематика в състав Атанас Панайотов, Валентин Димитров, Илко Овчаров, Елица Виденова и Станислав Викторов разгледа следните номинации:
- Екип на Sportal TV за филма „На кея“ за Откритото Европейско първенство по ветроходство за класовете 420 и 470 в Бургас през август;
- Емилиян Ялъмов за над 100 публикации на ветроходна тема в yep.bg и БНТ2;
- Румен Генов за публикации на ветроходна тема в narodensport.eu и БНР;
- Александър Тодоров за публикации в maritime.bg.

Комисията реши:
Името на Носителят на наградата за журналистика на морска тематика „Тинко Трифонов“ ще бъде обявено на 20 декември, непосредствено преди връчването на Златния глобус.

Връчването на наградите ще стане на 20 декември 2015 от 18.00 часа в ресторант Варна в сградата на Общината. Всички представители на медиите са любезно поканени да присъстват на церемонията.

Фондация „Кор Кароли”
Варна, 09.12.2015